• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Wapenschild Paus Franciscus voorgesteld

Het nieuwe wapenschild dat deze Paus zal gebruiken werd maandag 18 maart door Pater Lombardi SJ bekend gegeven.

Het is in grote lijn identiek aan die welke de Paus gebruikte als Aartsbisschop van Buenos Aires. Het schild heeft een licht blauw vlak Het schild bestaat uit een blauw veld met daarin een gouden ster, een nardusbloem en het monogram IHS. De ster symboliseert Maria, de Stella Maris (‘sterre der zee’); de nardus verwijst naar Sint Jozef; het monogram, de eerste Grieks letters van de naam Jezus, is het embleem van de Jezuïetenorde.

Het Vaticaan zegt dat Sint Jozef in de traditionele Spaanse iconografie met een nardustak in zijn hand wordt afgebeeld. Van nardus wordt welriekende balsem gemaakt.

Het motto onder het wapen is "Miserando atque eligendo" - "Gekozen door genade", dezelfde spreuk die Jorge Bergoglio ook al als bisschop voerde. Het is een zinsdeel uit een homilie van de Angelsaksische monnik Beda (672/73-735) over de apostel Mattheüs: "Vidit ergo lesus publicanum et quia miserando atque eligendo vidit, ait illi Sequere me. - Jezus zag een tollenaar en omdat hij hem vol erbarmen naar hem keek en hem uitverkoos, zei Hij: ‘volg Mij’.” H. Beda Venerabilis, Homilie, Homilia (1 jan 703), 21 Mattheüs was een beambte die voor de Romeinen belasting inde. In de bezette gebieden werden tollenaars veracht, niet alleen omdat ze collaboreerden maar ook omdat ze aan zelfverrijking deden.

Volgens de Vaticaanse persdienst werd Jorge Bergoglio door deze tekst ontroerd toen hij 17 jaar oud was, op de feestdag van Sint Matteus (21 sept.) in 1953. Hij beschouwde zichzelf evenals Sint Matthëus als een zondaar over wie Christus zich heeft ontfermd (miserando) en door Hem is geroepen (eligendo). Die ervaring van Christus’ liefde deed hem besluiten om in te treden tot de Sociëteit van Jezus (Jezuïetenorde). Toen hij in 1992 tot hulpbisschop werd benoemd, besloot hij deze aan Sint Beda ontleende woorden te kiezen als motto onder zijn bisschopswapen.

Bron: rkk.nl / kerknet.be / radiovaticana.org

Publicatiedatum: 18 maart 2013
Laatst bewerkt: 26 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test