• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Eerste Algemene Congregatie van Kardinalen gehouden

De Kardinalen die al in Rome aanwezig zijn, inclusief de Kardinalen die hun tachtigste verjaardag hebben bereikt en dus niet langer stemgerechtigd zijn, hebben vanmorgen de eerste algemene congregatie gehouden. Volgens Pater Lomabrdi S.J. van de Persdienst van het Vatican waren 103 van de kiesKardinalen daarbij aanwezig, hetgeen betekent dat 12 kiesKardinalen nog onderweg zijn. Pater Lombardi gaf aan dat enkele van de afwezige Kardinalen in de loop van maandagmiddag of dinsdagmorgen worden verwacht. Onder hen bevinden zich de Kardinalen Naguib, Rai, Meisner, Rouco Varela, Pham, Grocholweski, Sarr, Nycz, Woelki, Duka, Lehmann en Tong.

De aanwezige Kardinalen namen in de nieuwe Synodehal hun plaats in volgens hun rang van kardinaal-bisschop, kardinaal-priester en kardinaal-diaken en binnen deze betreffende 'ordes' op volgorde van hun benoeming. Na een korte begroeting door de deken van het College van Kardinalen, Angelo Sodano, werd door allen gebeden tot de Heilige Geest. Vervolgens werd, conform H. Paus Johannes Paulus II - Apostolische Constitutie
Universi Dominici Gregis
Over de Sede Vacante van de Heilige Stoel en keuze van de Paus van Rome
(22 februari 1996)
, die de Pauskeuze regelt, het eerste gedeelte van de plechtige eed door allen gereciteerd. Vervolgens kwam elke kardinaal naar voren om op het Evangelieboek onder het Kruis de betreffende eed te bezegelen.

Ook werd de keuze gemaakt, namelijk die van de "H. Paus Johannes Paulus II - Apostolische Constitutie
Universi Dominici Gregis
Over de Sede Vacante van de Heilige Stoel en keuze van de Paus van Rome
(22 februari 1996)
", samengesteld uit een kardinaal uit elk van de drie 'ordes', die de Camerlengo, Kardinaal Bertone, zullen bijstaan in de dagelijkse taken. Door het lot werden aangewezen Giovanni Battista Kardinaal Re, namens de kardinaal-bisschoppen, Crescenzio Kardinaal Sepe, namens de orde van kardinaal-priesters en Frans Kardinaal Rodé, namens de kardinaal-diakens.

De H. Paus Johannes Paulus II - Apostolische Constitutie
Universi Dominici Gregis
Over de Sede Vacante van de Heilige Stoel en keuze van de Paus van Rome
(22 februari 1996)
voorziet voorts nog in twee meditaties, één gedurende de algemene congregatie en één kort voor het begin van het conclaaf. De eerste meditatie zal maandagmiddag gehouden worden door de prediker van het Pauselijk Huis, pater Raneiro Cantalamessa.

De deken stelde de congregatie voor om een boodschap te sturen aan de Paus-emiritus, Benedictus XVI, hetgeen unaniem werd geaccepteerd. Na een korte koffie-pauze werden drie andere zaken kort besproken.

Bron: Radio Vaticana

Publicatiedatum: 4 maart 2013
Laatst bewerkt: 4 maart 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test