• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Müller hekelt ‘ketterse interpretatie’ Vaticanum II

Traditionalistische en progressieve stromingen die het Tweede Vaticaans Concilie interpreteren als een breuk met de Waarheid hebben een “ketterse interpretatie”’ van het Concilie en zijn doelstellingen.

Dat zegt de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, aartsbisschop Gerhard Müller in L’Osservatore Romano.

Wat Paus Benedictus XVI de “hermeneutiek van de hervorming, van hernieuwing in continuïteit” noemt is volgens mgr. Müller “de enig mogelijke interpretatie volgens de principes van de katholieke theologie”.

“Buiten deze puur orthodoxe interpretatie bestaat er een ketterse interpretatie, namelijk die van de hermeneutiek van de scheuring, zowel aan de progressieve als aan de traditionalistische kant.”

Wat beide kampen gemeen hebben, zegt hij, is hun afwijzing van het Concilie. “De progressieven in hun wens om het achter zich te laten, alsof het tijd is voor een andere Kerk, en de traditionalisten in hun onwil (om te veranderen)”, het Concilie beschouwend als een katholieke “winter”.

Een concilie dat wordt voorgezeten door de opvolger van Petrus als hoofd van de zichtbare Kerk is de “hoogste uitdrukking” van het Leergezag, dat beschouwd moet worden als deel van het “onoplosbare geheel” met de Schrift en 2000 jaar Traditie.

Aartsbisschop Müller deed zijn uitspraken bij de presentatie van het zevende deel van de verzamelde werken van Joseph Ratzinger. Daarin zijn zowel gepubliceerde als ongepubliceerde aantekeningen, toespraken, interviews en teksten van de latere Paus Benedictus XVI opgenomen kort voor, tijdens en vlak na het Tweede Vaticaans Concilie.

Met continuïteit bedoelt Paus Benedictus volgens mgr. Müller de "permanente correspondentie met het oorspronkelijke en niet een aanpassing aan wat ooit was, hetgeen ook op de verkeerde weg kan brengen.”

De term “aggionamento”, waarmee de zalige Paus Johannes XXIII het Concilie aankondigde, “betekent geen secularisatie van het geloof, hetgeen zou leiden tot zijn uiteenvallen”. Het bedoelt het “present maken” van de boodschap van Jezus Christus.

Dat “present maken” is de “hervorming die nodig is in iedere tijd in constante trouw aan de hele Christus”, aldus de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. (KN/CNS)

Publicatiedatum: 3 december 2012
Laatst bewerkt: 4 december 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test