• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus heeft 7 nieuwe heiligen uitgeroepen op Wereldmissiezondag

ROME (KerkNet) – Zeven personen uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Canada en de Filippijnen werden vanmorgen 21 oktober, op Wereldmissiezondag, door Paus Benedictus XVI in Rome heilig verklaard. Het zijn de Filippijnse leek en catechist Pedro Calungsod (1654-1672), de Amerikaans-indiaanse Kateri Tekakwitha (1656-1680), de in Madagaskar vermoorde Franse jezuïet Jacques Berthieu (1838-1896), de Italiaanse priester Giovanni Battista Piamarta (1841-1913), de Spaanse zuster en ordestichtster Maria del Carmen (1848-1911), de Duitse leek en mystica Anna Schäffer (1882-1925) en de Duitse zuster Marianne Cope (1838-1918).

De heiligverklaring van de Duitse religieuze Marianne Cope is ook voor België belangwekkend, omdat zij enkele maanden na de dood van pater Damiaan zijn werk onder de melaatsen op Molokai heeft voortgezet en nu op haar beurt daarvoor heilig wordt verklaard.

Voor het eerst vond hun heiligverklaring al voor de eigenlijke eucharistieviering plaats. In zijn homilie riep Paus Benedictus XVI de katholieke Kerk op om zich ten dienste te stellen van de verkondiging en het Evangelie. 40.000 gelovigen woonden zondagmorgen de plechtigheid bij, waarin de Paus de heldhaftigheid van de nieuwe heiligen prees.

Eerste Amerikaanse heilige van indiaanse afkomst

Kateri Tekakwitha (1656-1680) is een indiaanse die zich tot het katholicisme bekeerde. Zij is de eerste Amerikaanse heilige van indiaanse afkomst. Zij wordt beschouwd als de 'patrones van het milieu en de ecologie'. Haar vader was Mohawk-opperhoofd en haar moeder behoorde tot de stam van de Algonquin-indianen, maar zij werd katholiek opgevoed. Kateri ging tijdens haar leven vaak gebukt onder ziekte en werd ook deels blind. Op haar twintigste werd ze gedoopt in de buurt van New York en daardoor uit haar gemeenschap uitgesloten. Daarna vluchtte zij naar Kahnawake in Zuid-Québec, waar ze zichzelf volledig aan God zou wijden en een leven van gebed en dienstbaarheid leidde. Ze overleed in 1680, toen ze nauwelijks 24 jaar jong was en drie jaar nadat zij was gedoopt. Paus Joannes Paulus II verklaarde haar op 22 juni 1980 zalig. Kateri Tekakwitha is ongemeen populair bij de indianen, die in het verleden door de katholieke Kerk soms onder dwang werden bekeerd.

Geloofsmartelaars

De Franse jezuïet en missionaris in Madagaskar Jacques Berthieu werd in 1838 geboren. In 1896 werd hij na moeizame missiearbeid op Madagaskar door een vijandige stam vermoord, nadat hij had geweigerd zijn geloof af te zweren. Het proces voor zijn zalig- en heiligverklaring startte in 1916. Berthieu werd op 17 oktober 1965 door Paus Paulus VI zalig verklaard.

De martelaar Pedro Calungsod is een Filippijnse catechist uit de zeventiende eeuw, die in het begin van het Jubeljaar 2000 werd zalig verklaard. Calungsod was nauwelijks zeventien jaar toen hij in 1672 tijdens verkondigingswerk in Guam werd vermoord. Hij is slechts de tweede Filippijnse heilige. Volgens mgr. Leyson, de postulator voor het heiligverklaringsproces, dankt hij de heiligverklaring aan de onverklaarbare genezing van een vrouw. De vrouw leed aan een potentieel dodelijke ziekte waarbij de hersenen onvoldoende zuurstof krijgen. Zij kwam wonderbaarlijk terug bij bewustzijn nadat zij vier uur eerder in coma was geraakt. Dat gebeurde nadat de arts om de tussenkomst van Pedro Calungsod had gebeden.

Zie ook:

Publicatiedatum: 21 oktober 2012
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test