• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Mgr. Piacenza: 'Remedies voor de roepingencrisis'

In de roeping tot het priesterschap moeten de “wezenlijke kenmerken van het priesterschap” gegarandeerd worden, benadrukt kard. Piacenza, die een oproep doet om “het geestelijk niveau te verhogen” van de priesters en gemeenschappen want “alleen een geëvangeliseerde realiteit kan ook evangeliseren”: daarin ziet hij de remedie voor de crisis in de roepingen.

Kard. Mauro Piacenza, prefect van de Congregatie voor de Clerus, nam op 12 oktober het woord op de zevende algemene congregatie van de bisschoppensynode. Hij had het over het tekort aan priesterroepingen en de juiste manier om hierop te reageren. De prefect stelt een “geloofscrisis” vast waaraan “de crisis in het aantal” priesters verbonden is: “dat er onvoldoende geantwoord wordt op de roeping tot het priesterschap, hangt ook af” van het geloof.

Hij sprak over de “lovenswaardige poging” om op deze crisis binnen de geestelijkheid een antwoord te geven, maar riep ook op “niet toe te geven aan de verleiding iets af te doen van de wezenlijke eigenheid van het gewijde ambt”.

Met andere woorden, “men mag de pneumatische identiteit niet verstikken van het gewijde ambt, dat zijn wortels heeft in de ontologische configuratie met Christus het Hoofd, door de wezenlijke kenmerken ervan ter discussie te stellen”. Deze wezenlijke kenmerken zijn: “de bovennatuurlijke dimensie, het sacramentele wezen, de niet te omzeilen band met de Eucharistie, de plaats binnen het lichaam van de Kerk, het gewijde celibaat”. Volgens de kardinaal is het eerder nodig “het geestelijk niveau te verhogen” van de priesters evenals van de gemeenschappen, want “alleen een geëvangeliseerde realiteit kan ook evangeliseren”. Dat gebeurt in de eerste plaats “door persoonlijke bekering en gebed”.

Vert. Sorores Christi
Bron: zenit.org

Publicatiedatum: 12 oktober 2012
Laatst bewerkt: 16 oktober 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test