• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: ‘Aggiornamento betekent vernieuwing, geen breuk’

Het beroemde ‘aggiornamento’ waarmee Paus Johannes XXIII het Tweede Vaticaans Concilie opende “betekent geen breuk met de traditie". "Het is meer een uitdrukking van de voortdurende vitaliteit van die traditie."

Dat zei Paus Benedictus XVI afgelopen vrijdag tijdens een bijeenkomst met prelaten die zelf nog hebben deelgenomen aan het Concilie. De Paus, die er zelf aan deelnam als jonge adviseur, wees erop dat allen die erbij waren "onuitwisbare herinneringen in het hart dragen aan de tijd van het Concilie die zo levendig, rijk en vruchtbaar was."

De Paus erkende dat veel katholieken zich afvragen of de term "aggiornamento" wel de juiste was voor het Concilie. "Ik ben er zelf van overtuigd dat de intuïtie die de zalige Johannes XXIII in dat woord samenvatte juist was en blijft." “Het Christendom mag niet beschouwd worden als 'iets dat voorbij is'. Evenmin moeten we achteruit kijkend leven. Want Jezus Christus is gisteren, vandaag en tot in eeuwigheid. Christendom wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van de eeuwige God, die tijd is binnengetreden en aanwezig is in alle tijden, omdat alle tijden zijn voortgebracht door Zijn scheppende kracht, van zijn eeuwige 'vandaag'”, aldus de Paus.

In zijn verdere reflectie op het woord ‘aggiornamento’, zei de Paus: “Het betekent geen reductie van het geloof, het verlagen tot de mode van de tijd aan de hand van de maatstaf van wat we willen en wat de publieke opinie aanspreekt. Integendeel, net als de Concilievaders gedaan hebben, moeten we het 'vandaag' waarin we leven vormen naar de maat van het Christendom.” Het christelijk geloof is "altijd nieuwe" en "jong". De vitaliteit van het geloof moet voortdurend worden vernieuwd. "Maar dit kan alleen door de kracht van mensen die diep geworteld zijn in God", waarschuwde de Paus. "Het kan niet komen van degenen die zich aanpassen aan het moment dat voorbijgaat, van degenen die kiezen voor de gemakkelijkste weg."

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Publicatiedatum: 15 oktober 2012
Laatst bewerkt: 16 oktober 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test