• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kard. Dolan: "De Biecht het Sacrament van de nieuwe evangelisatie"

“Het belangrijkste sacrament van de nieuwe evangelisatie is het Boetesacrament”: “het brengt met Jezus in contact die oproept tot de bekering van het hart”. Dat zei kardinaal Timothy Michael Dolan, aartsbisschop van New York en voorzitter van de Bisschoppenconferentie van de V.S., op deze 9e oktober, tijdens de derde congregatie van de bisschoppensynode.

De nieuwe evangelisatie “herinnert eraan dat de werkers in de evangelisatie vooreerst zelf moeten geëvangeliseerd zijn”, benadrukt de kardinaal en hij citeert de heilige Bernardus: “Wie een kanaal wil zijn, moet eerst een reservoir zijn”. Om deze reden meent de kardinaal dat “het belangrijkste Sacrament van de nieuwe evangelisatie het Boetesacrament is”. Want als de Initiatiesacramenten – Doopsel, Vormsel en Eucharistie – de werkers in de evangelisatie “uitdagen en toerusten”, “evangeliseert” het Boetesacrament “degenen die evangeliseren”, legt hij uit: dit Sacrament “brengt met Jezus in contact, die oproept tot bekering van het hart en aanspoort om Zijn uitnodiging tot berouw te beantwoorden”.

Hij betreurt dat ondanks de oproepen van Vaticanum II tot “vernieuwing” van dit Sacrament, “dit Sacrament op vele plaatsen verdwenen is” en dat de Christenen “begaan” zijn met de hervorming van “structuren, systemen, instellingen” en uiteindelijk “andere personen dan zichzelf” hervormen. Inderdaad, het antwoord op de vraag “wat gaat er niet met de wereld?” is niet “de politiek, de economie, het laïcisme, de pollutie, de opwarming van het klimaat”; het antwoord ligt volgens Chesterton in dit woord: “ik”.

Dit aanvaarden leidt tot de bekering van het harten en tot berouw”, wat “de kern is van de uitnodiging van het Evangelie”, besluit de aartsbisschop: “Dat is wat in het Boetesacrament gebeurt. Het is het Sacrament van de evangelisatie”.

Vert. Sorores Christi
Bron: zenit.org

Publicatiedatum: 9 oktober 2012
Laatst bewerkt: 10 oktober 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test