• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Sociale media centraal in boodschap voor Wereld Communicatiedag

Het Vaticaan heeft het thema bekend gemaakt voor de 47e Wereld Communicatie Dag en waarvoor de Paus op 24 januari 2013 zijn Boodschap zal publiceren. De titel daarvan zal zijn: Paus Benedictus XVI - Boodschap
Sociale media: portalen voor waarheid en geloof; nieuwe plekken voor evangelisatie
47e Wereld Communicatie Dag
(24 januari 2013)
. Traditioneel wordt het thema bekend gemaakt op de feestdag van de Aartsengelen in het jaar daarvoor.

De Wereldcommunicatiedag staat komend jaar (12 mei 2013) in het teken van de sociale media. Paus Benedictus XVI koos dit thema speciaal in verband met het Jaar van het Geloof. Het thema van Wereldcommunicatiedag luidt: ‘Paus Benedictus XVI - Boodschap
Sociale media: portalen voor waarheid en geloof; nieuwe plekken voor evangelisatie
47e Wereld Communicatie Dag
(24 januari 2013)
'.

Een van de belangrijkste uitdagingen voor evangelisatie, komt voort uit de digitale omgeving schrijft de Pauselijke Raad voor de Sociale Communicatiemiddelen in het perscommuniqué waarin de Raad het thema bekendmaakte.

Antwoord geven op het basale verlangen naar zin en geloof
De communicatietechnologie is onderdeel geworden van de ‘infrastructuur van menselijke ervaringen’. Daarom moeten we ons afvragen hoe deze technologie ons kan helpen mensen Christus in geloof te laten ontmoeten, geeft de Pauselijke Raad voor de Sociale Communicatiemiddelen aan. Een adequate taal spreken is daarvoor nodig, maar vooral is het nodig “te leren hoe we het Evangelie in deze digitale wereld kunnen presenteren als het antwoord op het basale menselijke verlangen naar zin en geloof, zoals dit al online wordt geuit.”.

Digitale en interactieve context
Dit vraagt om een nieuwe manier van denken. Het gaat er niet om hoe je internet kunt gebruiken voor evangelisatie, maar hoe je kunt evangeliseren in een context waarin de levens van mensen ook uitdrukking krijgen in de ‘digitale arena’.
De Pauselijke Raad voor de Sociale Communicatiemiddelen ziet sociale media daarmee niet als instrument om toe te passen, maar als een nieuwe context waarin mensen contact met elkaar hebben.
De persverklaring geeft aan dat we vooral aandacht moeten hebben voor de opkomst en de geweldige populariteit van sociale netwerken, waarbij communicatie en relaties vooral worden getekend door dialoog en interactie

Wereldcommunicatiedag
De Wereldcommunicatiedag is één van de vruchten van het Tweede Vaticaans Concilie en wordt in 2013 voor de 47e keer gehouden. De concilievaders vroegen nadrukkelijk deze dag in te stellen. In de meeste landen wordt deze vanaf gevierd op de zondag voor Pinksteren. De Paus Benedictus XVI - Boodschap
Sociale media: portalen voor waarheid en geloof; nieuwe plekken voor evangelisatie
47e Wereld Communicatie Dag
(24 januari 2013)
bij gelegenheid van de Wereldcommunicatiedag verschijnt op 24 januari, de gedachtenis van de H. Franciscus van Sales, de patroon van de journalisten.

Franciscus van Sales (1567-1622) was bisschop van Genève en Annecy. Vanwege zijn grote literaire activiteit riep paus Pius XI hem in 1923 uit tot patroon van de schrijvers en journalisten.

Bron: Vatican Information Service, 29-9-2012 / Bisdom Breda, 02-10-2012

Publicatiedatum: 29 september 2012
Laatst bewerkt: 3 oktober 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test