• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Verwarring rond coeliakie en gluten-vrije hosties

De zogenaamde gluten-vrije hosties bevatten een heel kleine hoeveelheid gluten die gewoonlijk in het geheel niet schadelijk is voor iemand met een gluten-allergie. Dit zijn hosties die volkomen acceptabel zijn voor de viering van de heilige Eucharistie.

Geldige materie voor de viering van de Eucharistie is alleen brood gebakken van tarwemeel en wijn van de wijnstok, omdat alleen deze materie ook in Jezus’ tijd brood en wijn werden genoemd volgens de gangbare uitdrukkingswijze.

De materie kan ook ongeldig worden doordat wezenlijke bestanddelen aan brood onttrokken worden. Brood bijvoorbeeld waaruit de gluten geheel verwijderd zijn, is ongeldige materie, maar de zogenaamde “glutenvrije hosties” die gemaakt worden voor coeliakie-patiënten bevatten in feite een zodanig laag gluten-gehalte dat ze niet schadelijk zijn voor de patiënten, maar wel de “panificatie” tot stand brengen en zo toch geldige materie vormen voor de viering van de Eucharistie. Het brooddeeg moet met natuurlijk water zijn aangemaakt.

Wijn die niet gemaakt is van druiven of die geheel bedorven is of volledig alcoholvrij, is geen echte wijn en derhalve geen geldige materie. Witte en rode wijn kunnen beide worden gebruikt voor de viering van de Eucharistie, mits het zuivere wijn is. Er mogen geen andere substanties mee vermengd zijn. Priesters die geen wijn kunnen gebruiken, kunnen communiceren door indoping (bij voorkeur) of bij concelebratie alleen onder de gedaante van het Brood communiceren.

In bijzondere gevallen kan toestemming gegeven worden door de Ordinaris om most te gebruiken, dat wil zeggen sap van druiven waarvan de fermentatie is gestopt. Kandidaten met coeliakie of die geen wijn kunnen gebruiken mogen niet tot de wijdingen worden toegelaten als zij helemaal geen gluten kunnen verdragen tenzij met dispensatie van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Discipline van de Sacramenten, maar gewoonlijk kan iemand die coeliakie heeft wel de gluten-arme hosties (de zogenaamde ‘gluten-vrije’ hosties) verdragen en dan is er geen probleem.

Auteur: Mgr. dr. J. Hendriks

Overgenomen van de site www.arsacal.nl van deze hulpbisschop van het Bisdom Haarlem-Amsterdam

Zie o.a. ook: 24-07-2003 - Congregatie voor de Geloofsleer: Congregatie voor de Geloofsleer
Aan de voorzitters van de Bisschoppenconferenties over het communiceren door coeliakie-patiënten
(24 juli 2003)

Publicatiedatum: 26 september 2012
Laatst bewerkt: 28 september 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test