• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Al-Azhar zet een stap in de richting van het Vaticaan

ROME (KerkNet/VIS) – Volgens de persdienst van het Vaticaan worden de toespraken over de christelijk-islamitische samenwerking tijdens het bezoek van paus Benedictus XVI aan Libanon en de recente Vaticaanse veroordeling van de anti-islamfilm ‘The Innocence of Muslims’ positief onthaald in kringen van de Al-Azharuniversiteit in Caïro, de belangrijkste instelling van soennitische moslims wereldwijd. De reactie is een hoopgevend teken voor een hernieuwde toenadering.

Jarenlang bestonden uitstekende relaties tussen Al-Azhar en jaarlijks kwamen islamitische geleerden uit Caïro en afgevaardigden van het Vaticaan voor overleg samen. Maar de relaties raakten vertroebeld door een geruchtmakende passage in de Paus Benedictus XVI - Toespraak
Geloof, Rede en Universiteit - Herinneringen en reflecties
Lezing over het thema gehouden bij de ontmoeting met vertegenwoordigers uit de wetenschap in de Aula Magna van de Universiteit van Regensburg
(12 september 2006)
aan de universiteit van Regensburg en nadat het Vaticaan in een reactie op de aanslag van 31 december 2010 tegen een koptische kerk in Alexandrië had opgeroepen om de koptische christenen in Egypte beter te beschermen. De grootmoefti van de Al-Azharmoskee beschouwde dat als een persoonlijke belediging. Daarop werden de banden met Rome verbroken.

Mahmoud Azab, de persoonlijke raadgever van de grootmoefti van Al-Azhar, reageert positief op de expliciete veroordeling door het Vaticaan eerder deze week van de anti-islamfilm. “Wij begroeten elke stem die zich verheft om de waarheid en het respect voor godsdiensten en hun symbolen en heilige teksten te verdedigen.” Toch meent Mahmoud Azab dat het nog te vroeg is voor een hervatting van de dialoog.

Publicatiedatum: 21 september 2012
Laatst bewerkt: 21 september 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test