• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus roept jongeren op het Midden-Oosten niet te verlaten

BEIROET (KerkNet) – Paus Benedictus XVI Paus Benedictus XVI - Toespraak
Bij de ontmoeting met de jongeren op het plein tegenover het Maronitische Patriarchaat in Bkerké
(15 september 2012)
zaterdagavond op om het Midden-Oosten niet te verlaten en hij bemoedigde hen zich in te zetten voor Kerk en samenleving en zich eensgezind te verzetten tegen het geweld. “Wees niet bang. Open uw hart en geest voor Christus! De Kerk heeft U nodig!”

Ruim 16.000 enthousiaste jongeren in witte T-shirts met op de rug zoals bij voetbalspelers het nummer 16 boden de Paus een hartelijk onthaal op het plein voor het klooster, waar sinds 1823 het Maronitische patriarchaat van Bkerke is gevestigd. De uitgelaten sfeer deed denken aan die van de Wereldjongerendagen, waarin de icoon van Maria en het kruis van de Wereldjongerendagen eveneens centraal staan. Toch zei een jonge spreekster dat jongeren in deze regio de steun van de Paus en de hele katholieke Kerk nodig hebben: “Wij worden overweldigd door de problemen door de onveiligheid, de economische en politieke crisis en de werkloosheid. Wij voelen ons machteloos om de nodige veranderingen tot stand te brengen. Velen emigreren op zoek naar een betere toekomst. Toch willen wij bruggen van verstandhouding bouwen, vriendschappen aanknopen en goede buren zijn van diegenen die een andere godsdienst hebben.”

Benedictus erkende dat de bekoring om te emigreren of te vluchten in een schijnwereld door de vele dagelijkse moeilijkheden bijzonder groot is. Toch spoorde hij de jongeren aan hun vaderland niet te verlaten en mee te bouwen aan de toekomst van het land. “Jonge mensen, jullie zijn de hoop en toekomst van Libanon. Wees vredestichter en zet U in voor het leven en tegen geweld, onrecht en oorlog.” Daarna richtte hij zich expliciet tot islamitische jongeren: “Met christelijke leeftijdsgenoten geven jullie gestalte aan de toekomst van dit wonderbaarlijke land en het hele Midden-Oosten. Blijf ook later verenigd en in harmonie samenleven, want de schoonheid van dit land bestaat juist uit deze wonderbaarlijke symbiose.”

Hij bemoedigde in het bijzonder ook de jonge Syriërs: “Ik bewonder sterk uw moed. Zeg aan uw familie en vrienden dat de Paus U niet is vergeten. Zeg dat hij bedroefd is door de rouw en het lijden in Syrië en het hele Midden-Oosten. Het is tijd dat christenen en moslims zich verenigen om een einde te maken aan het geweld.”

Zie ook dossier Bezoek aan Libanon

Publicatiedatum: 15 september 2012
Laatst bewerkt: 16 september 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test