• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus ondertekent de apostolische exhortatie ‘Ecclesia in Medio Oriente’

BEIROET (KerkNet/RadVat/NCR) – Paus Benedictus XVI ondertekende vrijdag in de vooravond de apostolische exhortatie ‘Paus Benedictus XVI - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Ecclesia in Medio Oriente
De Kerk in het Midden-Oosten - Naar aanleiding van de Bisschoppensynode over het Midden-Oosten
(14 september 2012)
’ van de bisschoppensynode over het Midden-Oosten. “Door die synode kon de hele Kerk de kreet van angst beluisteren en de wanhopige blik waarnemen van velen die zich in een uitzichtloze menselijke en materiële situatie bevinden”, zei de Paus. Tijdens de toespraak, waarin hij uitvoerig naar de vroege Kerk verwees die in deze regio zijn bakermat heeft, riep de Paus op tot oecumenische samenwerking met de andere christelijke Kerken, evenals interreligieuze dialoog op basis in het geloof in één God.

De Paus prees de Christenen uit de regio voor het vuur van hun geloof, maar evenzeer wegens hun solidariteit. Hij bemoedigde hen om trouw te blijven en niet bang te zijn om christen te zijn en hun geloof te beleven. “Kerken van het Midden-Oosten, wees zonder angst want de Heer is met U tot het einde der tijden. Wees zonder angst, want de universele Kerk is U menselijk en geestelijk nabij!” Hij spoorde kerkleiders in het Midden-Oosten aan om hun gelovigen te helpen om discriminatie te overwinnen en hun geloof in de gekruisigde en verrezen Christus vrij te beleven. De kerkleider sprak tevens zijn solidariteit uit met allen die lijden om hun geloof en hun identiteit.

Oproep tot vrede, rechtvaardigheid en dialoog

Paus Benedictus XVI was voor de ondertekening vanuit de Libanese hoofdstad doorgereisd naar de Sint-Paulusbasiliek en het aanpalende klooster en seminarie in Harissa, ten noorden van Beiroet. De basiliek is een van de belangrijkste heiligdommen van het land. Na een moment van stilte en geflankeerd door de patriarchen van het Midden-Oosten en mgr. Eterovic, de secretaris van de bisschoppensynode die kort daarvoor het belang had toegelicht van de synode van het Midden-Oosten, ondertekende de Paus de afkondiging van de besluiten van de synode. Dat document bevat in het eerste deel een krachtige oproep tot vrede, rechtvaardigheid en dialoog in het Midden-Oosten. Geweld en terreur en in het bijzonder religieus extremisme worden krachtig veroordeeld.

Synode

De synode met bisschoppen uit de hele regio vond plaats in de herfst van 2010. Nauwelijks twee maanden later braken de omwentelingen in de Arabische wereld uit die resulteerden in de Arabische Lente. Velen vragen zich af of de Paus die krachtige oproep van de synodevaders tot vrede en rechtvaardigheid ook dit weekend met zoveel worden zal herhalen en op welke manier hij zich zal uitspreken over de Arabische Lente. Vaticanwatchers verwachten dat hij zich met betrekking tot het buurland Syrië op de vlakte zal houden.

Publicatiedatum: 14 september 2012
Laatst bewerkt: 14 september 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test