• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Benedictus XVI: Hertrouwden moeten zich bemind weten

Hertrouwde personen moeten zich in de parochie bemind weten, moeten kunnen genieten van de geestelijke begeleiding van een priester; en ook al hebben zij geen toegang tot de sacramenten, zij zijn “in de Kerk”, niet erbuiten, Paus Benedictus XVI - Toespraak
Avondwake met getuigenis van gezinnen uit de wereld
Tijdens 7e Wereldontmoeting voor Gezinnen - Park in Bresso (bij Milaan)
(2 juni 2012)
die het belang benadrukt van hun bijdrage tot het leven van de Kerk.

Maria Marta en Manoel Angelo Aroaujo vormen een echtpaar uit Brazilië, dat ervaring heeft op het vlak van psychotherapie voor echtparen in moeilijkheden.

Zij hebben tijdens de wake in Bresso aan de Paus een vraag gesteld over mislukte huwelijken, een wereldwijd fenomeen, en vroegen hem om een “woord van hoop” voor hertrouwde personen die vandaag in de Kerk een “groot leed” dragen en “dichter bij de Kerk zouden willen komen doch zeer ontgoocheld zijn wanneer hun de sacramenten geweigerd worden”.

“Het probleem van echtscheiding en hertrouwen is één van de grote vormen van leed in de Kerk vandaag, stelde de Paus vast. Wij hebben geen recept, het leed is groot en wij kunnen parochies en personen slechts helpen door preventie – en dat is heel belangrijk: de tijd van de verliefdheid diepgaander beleven om tot een “rijpe beslissing” te komen; en door echtparen te helpen met “begeleiding tijdens het huwelijk” zodat de gezinnen “nooit alleen zouden staan doch op de weg van het dagelijks leven begeleid worden”.

Benedictus XVI benadrukt het feit dat hertrouwde personen “de liefde van de Kerk moeten voelen, zich moeten bemind en aanvaard weten, ook al kunnen zij de Eucharistie niet ontvangen. Zij moeten inzien dat zij ook zo, ten volle in de Kerk leven, dat zij er niet buiten staan”, ook al hebben zij geen toegang “tot de sacramenten”.

Hij nodigt de priesters uit hen geestelijk te begeleiden: “Ook al is er geen biecht, geen absolutie, toch is het contact met de priester belangrijk, zeer belangrijk als leidsman voor de ziel”. “Deze personen kunnen aan de Mis deelnemen en zich geestelijk met Christus voeden Noot van de vertalers: geestelijke communie”, “zij kunnen de mogelijkheid van een geloofsleven in gemeenschap met de Kerk reëel vinden”.

Benedictus XVI bemerkte ook dat het offer van hun leed heel de Kerk meedraagt: “Hun leed beschermt ook de stabiliteit van liefde en huwelijk; het herleidt zich niet tot fysisch en psychisch leed maar is dienstig aan de grote waarden van ons geloof: wanneer hun leed innerlijk aanvaard wordt, is het dienstig aan de Kerk en staat het midden in de Kerk”.

“Dank voor uw inzet” zei Benedictus XVI ook nog tot dit echtpaar, want het is een onderwerp dat hem ter harte gaat.

Vert. Sorores Christi
Bron: Zenit.org

Publicatiedatum: 2 juni 2012
Laatst bewerkt: 29 augustus 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test