• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Ook ordinariaat voor Australië

Paus Benedictus XVI richt midden juni een personeel ordinariaat op voor Australische anglicanen die katholiek willen worden. Dat meldt de Australische bisschoppenconferentie. Het is na Groot-Brittannië en de Verenigde Staten het derde ordinariaat voor anglicanen die willen overstappen. Volgens de bisschoppen krijgt de nieuwe structuur de status van een bisdom. Het Australische ordinariaat gaat de naam Our Lady of the Southern Cross dragen.

Paus Benedictus XVI maakte de Paus Benedictus XVI - Apostolische Constitutie
Anglicanorum Coetibus
Het voorzien in persoonlijke ordinariaten voor Anglicanen die in de volledige gemeenschap toetreden tot de Katholieke Kerk
(4 november 2009)
voor anglicanen die katholiek willen worden met behoud van elementen uit hun eigen traditie.

In anglicaanse Kerken bestaat al jaren onenigheid over de koers. Recent leidde vooral de beslissing van een aantal Kerkprovincies om vrouwen tot het bisschopsambt toe te laten tot protesten en uittredingen.

Het Engelse ordinariaat werd in 2011 opgericht, het Amerikaanse in januari van dit jaar. Het Engelse telt naar eigen zeggen inmiddels rond 1300 gelovigen en ongeveer zestig priesters. Het kreeg enkele weken geleden 190.000 euro van het Vaticaan.

De ordinariaten moeten zielzorg, kerken en clerus zelf financieren. Dat geldt ook voor de pensioenvoorziening van de meest oudere overgestapte geestelijken. In de anglicaanse Church of England hadden zij tot hun zeventigste met hun gezinnen recht op gratis wonen, en daarnaast een gegarandeerd pensioen. Met hun overstap vervielen deze rechten.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Publicatiedatum: 14 mei 2012
Laatst bewerkt: 5 juni 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test