
ROME (KerkNet/Kathpress/RadVat) – Paus Benedictus XVI toonde zaterdag begrip voor de kinderwens van ouders en steunde de strijd tegen onvruchtbaarheid. Tegelijk waarschuwde hij wetenschappers voor het verlangen om aan God gelijk te zijn en zichzelf tot schepper uit te roepen. Benedictus XVI deed zijn oproep tijdens een Paus Benedictus XVI - Toespraak
Diagnostiek en behandeling van onvruchtbaarheid
Tot de deelnemers aan de Algemene Vergadering van de Pauselijke Raad voor het Leven
(25 februari 2012) met de wetenschappers van de Pauselijke Academie voor het Leven, op het einde van hun driedaags overleg in Rome.
De Paus toonde groot begrip voor echtparen die bij een niet vervulde kinderwens met de hulp van de wetenschap een oplossing zoeken. Maar bij de vervulling van een kinderwens moet steeds de menselijke waardigheid en de waardigheid van het echtpaar zelf worden gerespecteerd. In een samenleving die op winst is gericht botsen ouders met een kinderwens op een markt van kunstmatige bevruchting met vele mogelijkheden. Maar tegelijk is hierrond een hele industrie gegroeid, vanuit het verlangen om snel geld te verdienen. Benedictus XVI: “Wetenschap moet ten dienste blijven staan van het algemeen welzijn van de mens en zij moet weerstaan aan de bekoring om een louter functionele activiteit te worden.”
Op initiatief van de Pauselijke Academie voor het Leven kwamen specialisten uit de hele wereld samen om met elkaar van mening te wisselen en de onderzoeksresultaten over "Diagnostiek en behandeling van onvruchtbaarheid" voor te stellen. Volgens ‘Radio Vaticaan’ besteedden de deelnemers veel aandacht aan mogelijke alternatieven voor kunstmatige bevruchting, zoals sommige chirurgische ingrepen of hormonenbehandelingen. Mgr. Ignacio Carrasco de Paula, de voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven, spreekt in een interview met ‘Radio Vaticaan’ de hoop uit dat er een netwerk tot stand komt, waardoor de kennis gemakkelijker kan worden gedeeld en de onderlinge samenwerking kan worden versterkt.
Publicatiedatum: 25 februari 2012
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013