ROME (KerkNet/VIS) – Paus Benedictus XVI roept gelovigen in zijn Paus Benedictus XVI - Boodschap
“Laten wij elkaar in het oog houden om met elkaar te wedijveren in liefde en daden van liefde” (Heb. 10, 24)
Boodschap voor de Veertigdagentijd 2012
(3 november 2011) op tot naastenliefde, gebed en zorg voor het welzijn van anderen. “Wie gelovig is, kan niet onverschillig zijn voor het lot van zijn medemens”, schrijft de Paus. Tegelijk klaagt hij aan dat materialisme en zelfgenoegzaamheid liefdadigheid in de weg staan. “Gods gebod tot naastenliefde vraagt dat wij onze verantwoordelijkheid ten aanzien van anderen, die eveneens schepsel van God zijn, erkennen.”
De Paus roept in de Vastenbrief op tot zorg voor anderen, wederkerigheid en het streven naar persoonlijke heiligheid. “Slechts nederigheid van hart en de persoonlijke ervaring van lijden kunnen medeleven en empathie bewerkstelligen.” Daarbij is het belangrijk om te erkennen dat mensen niet alleen fysiek en materieel lijden, maar ook geestelijk en sociaal. Door het individualisme en het streven naar persoonlijke vrijheid schieten wij vaak tekort ten opzichte van anderen. “Daarom moeten Christenen elkaar aanmoedigen en waarheid, het goede en een heilig leven nastreven.”
De Paus Benedictus XVI - Boodschap
“Laten wij elkaar in het oog houden om met elkaar te wedijveren in liefde en daden van liefde” (Heb. 10, 24)
Boodschap voor de Veertigdagentijd 2012
(3 november 2011) werd op een persconferentie in Rome voorgesteld door kardinaal Robert Sarah, de voorzitter van de Pauselijke Raad 'Cor Unum', en zijn vicesecretaris Segundo Tejado Munoz. De kardinaal herinnerde bij deze gelegenheid aan de profetische zending van de katholieke Kerk om onrecht en armoede in de wereld aan te klagen: “Om onrecht te overwinnen, moeten wij de oorzaken daarvan bestrijden.” De Afrikaanse kardinaal verwees naar corruptie, het verzamelen van rijkdom, geweld en het profiteren van anderen en de gemeenschap. “Maar de diepste oorzaak van onrecht in de wereld is de onverschilligheid of ontkenning van het bestaan van God.” Kardinaal Sarah verwees kort naar de economische en financiële crisis: “Wij mogen niet vergeten dat die financiële crisis werd veroorzaakt door hebzucht, het gewetenloze nastreven van rijkdom en het feit dat geen rekening werd gehouden met diegenen die minder bezitten en diegenen die de gevolgen moeten dragen van de verkeerde keuzen.”
Publicatiedatum: 7 februari 2012
Laatst bewerkt: 26 maart 2015