• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaan roept op tot herontdekking van de apologetiek

ROME (KerkNet/CNS) – Het Vaticaan roept op tot een heropleving van de kunst van de apologetiek, in het bijzonder in de pas gepubliceerde Congregatie voor de Geloofsleer
Notitie met pastorale aanbevelingen voor het Jaar van het Geloof
Enkele aanbevelingen om het Jaar van het Geloof op een meer doeltreffende en aangepaste wijze te beleven, ten dienste van het gelovig zijn en de evangelisatie
(6 januari 2012)
van de Congregatie voor de Geloofsleer naar aanleiding van het ‘Jaar van het Geloof’. De apologetiek, de verdediging van het geloof, stamt al uit de periode van het vroege christendom. De term verwijst zowel naar de theologische onderbouw als de geschriften met de verdediging van het geloof.

Christelijke apologetiek was niet enkel bij de vroege Kerk, maar ook ten tijde van de protestantse Reformatie bijzonder levendig. Maar terwijl mensen van allerhande strekkingen tegenwoordig zonder complexen hun opvattingen uitdragen, kende katholieke apologetica de voorbije vijftig jaar slechts een zieltogend bestaan.

Volgens professor Thomas D. Williams, van de Pauselijke Regina Apostolorum Universiteit in Rome, is dat het gevolg van het feit dat zij al te gemakkelijk met proselitisme werd vereenzelvigd. Apologetiek moest volgens hem plaats ruimen voor oecumenische dialoog. “Vandaag wint de apologetiek opnieuw aan belangstelling, ook onder de studenten van zijn universiteit. “Je kan de naam veranderen en apologetiek een vriendelijker en mooier gezicht geven zoals dat van de fundamentele theologie. Maar uiteindelijk kunnen wij er toch niet onderuit dat wij redenen en argumenten moeten geven voor onze verwachtingen en ons geloof.”

Publicatiedatum: 17 januari 2012
Laatst bewerkt: 23 januari 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test