• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

De Kerk en de media: een geschiedenis van onbegrip of misverstanden?

“De stier bij de horens vatten en hem recht in de ogen kijken”, schrijft historica en journaliste Giulia Galeotti in L'Osservatore Romano, om de studiedag te belichten die het dagblad van de Heilige Stoel verleden donderdag organiseerde ter gelegenheid van zijn 150-jarig bestaan. “Onbegrip – de Katholieke Kerk en de media”, zo luidde het thema van dit congres.

Onder de verschillende sprekers, historici en journalisten met naam, om een hele reeks vragen te analyseren die “reeds decennia” onbegrip of misverstanden opwekken. Alle “moeilijke periodes” die de Kerk sinds Vaticanum II in haar relatie met de media heeft doorgemaakt, werden onder de loep genomen: de publicatie van de encycliek “H. Paus Paulus VI - Encycliek
Humanae Vitae
Het menselijk leven en geboorteregelingen
(25 juli 1968)
” van Paulus VI, de kwestie met de negationist bisschop Williamson, de hevige beroering na de “Paus Benedictus XVI - Toespraak
Geloof, Rede en Universiteit - Herinneringen en reflecties
Lezing over het thema gehouden bij de ontmoeting met vertegenwoordigers uit de wetenschap in de Aula Magna van de Universiteit van Regensburg
(12 september 2006)
” in Regensburg, het schandaal van Seksueel misbruik, het “nee” zonder toegevingen van Johannes Paulus II aan het condoom en het gelijknamige voorbehoedmiddel tegen Aids, en vele andere onderwerpen.

De banden tussen de Kerk en de pers zijn tot stand gekomen bij het Tweede Vaticaans Concilie, dat niet alleen door de stem van de Kerk zelf ter ore gekomen is van de wereld, maar ook door de rol die de media hebben gespeeld. De encycliek “H. Paus Paulus VI - Encycliek
Humanae Vitae
Het menselijk leven en geboorteregelingen
(25 juli 1968)
” van Paulus VI, uitgegeven in 1968, die de contraceptieve pil verbood in volle “seksuele revolutie”, heeft volgens historica Lucette Scaraffia, het enthousiasme van de media voor Paulus VI gebroken. Een breuk die in de jaren ’70 zal omslaan in een omverwerping van de relaties tussen Kerk en samenleving, zelfs in een in vraagstelling van het beeld van de paus en het pontificaat. Volgens deze historica “was er tussen Paulus VI en het publiek zonder twijfel een misverstand”, en “was deze eerste crisis tussen de pausen en de nieuwsbronnen een belangrijk incident dat een model geschapen heeft dat min of meer herhaald werd in alle daaropvolgende gevallen tot onder de huidige paus”.

Elk pontificaat kreeg en krijgt namelijk zijn deel in “tweeslachtige reacties”, “sterke tegenstellingen” of “aanvallen”, aldus de sprekers op deze bijeenkomst zoals Andrea Riccardi, stichter van de Sint-Egidiusgemeenschap, Jean Marie Guénois, Antonio Pelayo, Paul Badde, John Hooper en John Allen, Vaticaankenners uit Frankrijk, Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië.

“De moraal van de geschiedenis”, aldus kardinaal Ravasi buiten het colloquium, is “dat de communicatie van een sterke boodschap zoals de christelijke boodschap, een moeilijke taak is die ingaat tegen een oneindig aantal stekelige hindernissen en onbegrip.” Het heeft weinig belang te weten of die “aanvallen” juist of onjuist zijn, zegt hij verder, zij roepen op tot “een gewetensonderzoek”: de Kerk moet communiceren en daarbij absoluut rekening houden met de nieuwe talen en mechanismen van de pers. Een pers die gefundeerd is op “de logica van het hier en nu”, van “vereenvoudiging”, van “kritiek”, van “pikant of negatief”.

In het digitale of visuele tijdperk stelt kardinaal Ravasi aan de Kerk een dialectiek voor die verandert binnen de continuïteit, dat wil zeggen een dialectiek waarbinnen de dialoog rekening houdt met al deze methodes, doch zonder iets af te doen van inhoud of kleur.

Want, zoals kardinaal Ratzinger zei voordat hij paus werd, aldus Giulia Galeotti op het einde van haar toespraak: “Indien enerzijds de niet-actualiteit van de Kerk een element van zwakheid betekent, zo kan ze anderzijds ook haar kracht worden”. En voor de media, “geobsedeerd door de actualiteit”, is nog steeds volgens Galeotti, “niets zo mysterieus en bedreigend als wat niet actueel is”.

Vert. Sorores Christi
Bron: Zenit.org

Publicatiedatum: 14 november 2011
Laatst bewerkt: 22 november 2011


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test