• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: "Afrika moet moderniteit omzichtig omarmen"

COTONOU (KerkNet/Kipa-Apic) – Paus Benedictus XVI heeft vandaag vrijdag, bij de start van zijn driedaagse bezoek aan het West-Afrikaanse land Benin, de Afrikanen opgeroepen om de moderniteit met de nodige omzichtigheid te omarmen. Hij werd op de luchthaven verwelkomd door president Thomas Boni Yayi en de plaatselijke bisschoppen. De Paus herinnerde aan de drievoudige bedoeling van zijn reis: de afkondiging van de Paus Benedictus XVI - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Africae munus
Opdracht voor Afrika - Naar aanleiding van de Tweede Bisschoppensynode over Afrika (2009) (19 november 2011)
over de Afrikasynode van oktober 2009, de 40ste verjaardag van de relaties van het land met de Heilige Stoel en de 150ste verjaardag van de evangelisatie.

Paus Benedictus XVI riep de bevolking van Benin op de moderniteit te omarmen, maar tegelijk ervoor te zorgen dat die overstap ten goede komt aan iedereen. Daarbij moeten ontsporingen vermeden worden zoals de onderwerping aan de financiële markt, overdreven nationalisme of tribalisme, de politisering van religieuze spanningen of de desintegratie van de menselijke, culturele, ethische en religieuze waarden. Op het einde van zijn toespraak vroeg de Paus in de plaatselijke taal Gods zegen over het land.

Paus Benedictus werd na een enthousiast onthaal door tienduizenden gelovigen in de straten van stad aan de Golf van Guinea door de aartsbisschop verwelkomd in de kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van barmhartigheid. De aartsbisschop begroette Benedictus namens de katholieken van Benin en de Afrikaanse bisschoppen. Hij herinnerde er aan de missionarissen van Afrika die 150 jaar geleden vanuit het Franse Lyon in Benin en West-Afrika met de kerstening begonnen. “Die zending wordt vandaag nog steeds voorgezet omdat de meerderheid van de bevolking aanhanger is van de traditionele Afrikaanse animistische godsdiensten.“ Daarna overhandigde hij een mooie kelk, namens de gelovigen van Benin. Paus Benedictus XVI hield aansluitend een bezinning over de barmhartigheid, die God met de doop aan elke gelovige schenkt. Die liefde moet Afrikanen op hun beurt uitnodigen om bij te dragen tot verzoening, rechtvaardigheid en vrede. De Paus eindigde zijn korte toespraak met een kort gebed tot Onze-Lieve-Vrouw van Afrika. Daarin vroeg hij om het continent genezing, vrede en rechtvaardigheid te schenken.

Tijdens de vliegtuigreis naar Benin vestigde de Paus eerder al de aandacht op de sterke groei van de Pinkster- en evangelische kerkgemeenschappen in Afrika. “Zij stellen een aantrekkelijk geloof voor, met een vereenvoudigde christelijke boodschap. Zij beklemtonen heling en vermengen hun geloof met de traditionele godsdienstige gebruiken.” Paus Benedictus XV erkende dat die inculturatie bij de Afrikaanse katholieke Kerk vaak nog niet zo goed is gelukt.

Publicatiedatum: 18 november 2011
Laatst bewerkt: 19 december 2011


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test