BRUSSEL (KerkNet/DBC/Katholisch.de) – Paus Benedictus XVI werd vanmorgen op de ‘Tegel’-luchthaven van Berlijn door bondspresident Christian Wulff en bondskanselier Angela Merkel verwelkomd bij aanvang van zijn staatsbezoek aan Duitsland. De Duitse president riep de Katholieke Kerk op om zich ondanks het priestertekort niet op zichzelf terug te plooien. Hij prees de zorg van de Katholieke Kerk voor de armen en de zwakken. Paus Benedictus XVI - Toespraak
Bij de ontvangst door de president van de Bondsrepubliek Duitsland
Slot Bellevue, Berlijn
(22 september 2011) het belang van godsdienst voor de samenleving en herinnerde eraan dat mensen een gemeenschappelijke basis nodig hebben om samen te leven, anders dreigen zij in individualisme en onverschilligheid te vervallen. Hij riep ook op tot de herontdekking van fundamentele waarden. Menselijke vrijheid kan niet zonder solidariteit. De kerkleider verzekerde nog dat hij niet op bezoek komt om aan politiek te doen: “Ik ben naar Duitsland gekomen om mensen te ontmoeten en met hen over God te spreken.”
Heilige Stoel
Paus Benedictus XVI werd vanmorgen als staatshoofd ontvangen. De Pauselijke soevereiniteit ontwikkelde zich door de eeuwen heen en de Pauselijke diplomatieke dienst is een van de oudste ter wereld. Concreet kreeg dat vorm in ontelbare verdragen tussen de Heilige Stoel en vele landen. Dat de Paus met dezelfde eer als staatshoofden ontvangen wordt, doet sommigen wel eens vreemd opkijken, Maar wie de geschiedenis kent, weet wel beter. Pausen sturen al eeuwen boodschappers (‘apostolische afgevaardigden’ of ‘nuntii’) naar verschillende landen. De soevereiniteit van de Rooms-Katholieke Kerk, op basis van het volkerenrecht, krijgt concreet gestalte in de figuur van de Paus die in strikte zin geen staatshoofd is, maar die er protocollair en juridisch wel mee wordt gelijkgesteld.
Vaticaanstad
De dwergstaat Vaticaanstad ontstond officieel pas in 1929, Maar tot in 1870 bestonden er Pauselijke staten in Italië. Ook tussen 1870 en 1929, de periode waarin de Paus niet langer een eigen grondgebied bezat, werden de Paus en de Heilige Stoel door het volkerenrecht en ontelbare landen wereldwijd erkend. Zelfs het protestantse Pruisen had een eigen diplomaat bij de Heilige Stoel. Vandaag onderhouden meer dan 180 landen diplomatieke relaties met de Heilige Stoel.
Dat Paus Benedictus XVI bijkomend ook staatshoofd is van het ca. 500 inwoners tellende Vaticaanstad zorgt vaak voor verwarring. Het wekt ten onrechte de indruk dat hij om die reden met de eer van staatshoofden ontvangen wordt. Maar als vertegenwoordiger van de Heilige Stoel heeft hij in landen waarmee diplomatieke akkoorden bestaan, recht op dezelfde ontvangst als staatshoofden. Dat impliceert onder meer dat het gastland voor zijn veiligheid moet instaan.
Publicatiedatum: 22 september 2011
Laatst bewerkt: 22 september 2011