• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

"Paus Benedictus is een bijzondere gesprekspartner"

BRUSSEL (KerkNet/Domradio) – Preses Nicolas Schneider van de Evangelische Kerk van Duitsland is ervan overtuigd dat toenadering tussen katholieken en lutheranen mogelijk is. Dat wordt volgens hem bewezen door de gemeenschappelijke luthers-katholieke verklaring van Augsburg over de rechtvaardigingsleer van Luther.

Volgens Schneider droeg de Paus, die van 22 tot 25 september zijn vaderland bezoekt, er als kardinaal wezenlijk toe bij dat die verklaring tot stand kwam: “Wat betekent het dat wij dit akkoord konden sluiten? Wat betekent het dat wij wederzijds elkaars doop erkennen, dat wij erkennen dat dit een gemeenschappelijk sacrament is?” Schneider benadrukt dat de Paus een van de best gevormde theologen is. Daardoor betekent elk gesprek met hem een verrijking. Bovendien is hij een Paus uit Duitsland, die de protestanten begrijpt en hun Kerk en theologie zeer goed kent: ”Dat maakt hem tot een bijzondere gesprekspartner.”

Schneider beklemtoont dat Martin Luther door de Reformatie niet enkel symbool staat voor de breuk tussen de katholieke en de protestantse kerk. “Hij is tevens het bindende element tussen beiden. Vooral met het oog op het Lutherjaar 2017, dat de vijfhonderdste verjaardag van de Reformatie herdenkt, moeten wij ons daarover bezinnen. Luther wilde de Kerk hervormen, niet veranderen. Dat heeft te maken met zijn theologische opleiding. Hij werd gevormd door de augustijnen waarvoor de genadeleer van Augustinus en de centrale plaats van Christus van groot belang is. Dat zijn ongetwijfeld belangrijke raakvlakken.”

Publicatiedatum: 18 september 2011
Laatst bewerkt: 21 september 2011


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test