• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Lees de Bijbel in de vakantie

In Castel Gandolfo hield paus Benedictus XVI op 3 augustus zijn Paus Benedictus XVI - Audiëntie
Het lezen van de Bijbel, geestelijk voedsel
Castel Gandolfo
(3 augustus 2011)
na de vakantiepauze in juli. Hij nodigde de gelovigen uit in de zomermaanden een of meerdere boeken uit de Bijbel te lezen.
Ieder van ons heeft tijd en ruimte nodig voor overdenking, meditatie en rust. Wij zijn er niet alleen om te werken, maar ook om na te denken, om te reflecteren of gewoon om met hart en ziel een verhaal te volgen, om ons ermee te vereenzelvigen ons er in zekere zin in te verliezen, en vervolgens te merken dat we al lezende rijker zijn geworden.

Natuurlijk lezen we in de vakantie meestal ter ontspanning. Dat is normaal. Toch willen diverse personen iets uitdagends te lezen hebben. Dus doe ik graag een suggestie: waarom niet op ontdekking gaan in de Bijbel? In Bijbelboeken die niet zo bekend zijn? Of boeken waaruit we tijdens de liturgie passages hoorden, maar die we nooit in hun geheel hebben gelezen? Vele christenen hebben nauwelijks de Bijbel gelezen en er maar een zeer beperkte en oppervlakkige kennis van. De Bijbel is een verzameling boeken, ontstaan in de loop van een millennium. Een aantal ervan is nog steeds onbekend, zelfs bij goede christenen. Sommige zijn zeer kort, zoals Tobit, een verhaal met hoge opvattingen over huwelijk en gezin; of het Esther, over de joodse koningin die door geloof en gebed haar volk redde; of het nog kortere Ruth over een vreemde die Gods voorzienigheid en ervaring kent. Deze kleine boeken kan men binnen een uur lezen.

Uitdagender en een authentiek meesterwerk is Job, dat confronteert met het grote probleem van het onschuldig lijden; Prediker, dat opvalt door zijn onthutsende moderniteit, waarmee de zin van leven en wereld ter discussie wordt gesteld; dan Hooglied, het wonderlijke symbolische gedicht over de menselijke liefde. Zoals u ziet, zijn dit allemaal boeken uit het Oude Testament. En het Nieuwe Testament? Zeker, dat is bekender en minder divers qua literaire genres. Maar het is zeer aan te bevelen de schoonheid van het lezen van een heel Evangelie achter elkaar te ontdekken; dat geldt ook voor de Handelingen of een van de brieven.

Houd in de zomer en in tijden van rust de Bijbel bij de hand om daarvan op een nieuw manier te genieten, door enkele minder bekende boeken te lezen, en ook de meer bekende, zoals de Evangelies, maar wel helemaal, van begin tot eind. Zo kunnen momenten van ontspanning ontstaan, maar ook van culturele verrijking, van voeding van de geest om de kennis van God te vergroten en ook van de dialoog met Hem, het gebed.

Bron: Katholiek Nieuwsblad
Samenvatting: Sef Adams

Publicatiedatum: 8 augustus 2011
Laatst bewerkt: 18 augustus 2011


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test