ROME (KerkNet/Kathpress) – Meer dan tweehonderd bisschoppen, professoren en medewerkers van katholieke hulporganisaties uit de hele wereld komen maandag in Rome samen voor een internationale conferentie, naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de sociale encycliek ‘H. Paus Johannes XXIII - Encycliek
Mater et Magistra
Moderne ontwikkeling van het sociale leven en de christelijke beginselen
(15 mei 1961)’ (‘Moeder en lerares’). Het document is tot op vandaag een mijlpaal voor de sociale leer van de katholieke Kerk.
De encycliek van paus Johannes XXIII van 15 mei 1961 verscheen naar aanleiding van zeventig jaar ‘Paus Leo XIII - Encycliek
Rerum Novarum
Over kapitaal en arbeid
(15 mei 1891)’, het handvest van de christelijke arbiedersbeweging. ‘H. Paus Johannes XXIII - Encycliek
Mater et Magistra
Moderne ontwikkeling van het sociale leven en de christelijke beginselen
(15 mei 1961)’ plaatste de relatie tussen het christendom en de sociale vooruitgang centraal. De encycliek pleitte ook voor het eerst expliciet voor medezeggenschap van arbeiders in hun ondernemingen. Hij bevat tevens een pleidooi voor democratisch bestuur. Daarnaast wordt ook de aandacht gevestigd op de ongelijkheid tussen rijke en arme landen en er wordt gewaarschuwd voor nieuwe vormen van kolonialisme.
Tijdens de conferentie van maandag in Rome zal er vooral veel aandacht zijn voor de gevolgen van de globalisering en nieuwe vormen van ongelijkheid. Kardinaal Turkson geeft de openingstoespraak. De deelnemers worden in de loop van de dag ontvangen door de paus.
De sociale encycliek ‘Paus Leo XIII - Encycliek
Rerum Novarum
Over kapitaal en arbeid
(15 mei 1891)’ blijft vandaag even actueel als bij zijn publicatie 120 jaar geleden. Dat schrijft kardinaal Peter Turkson, voorzitter van de Pauselijke Raad 'Justitia et Pax', in ‘L’ Osservatore Romano’, het dagblad van het Vaticaan.
“Deze encycliek van paus Leo XIII gaf de sociale leer van de katholieke Kerk een methode. Dat is een van de voornaamste verdiensten van deze encycliek, die de integrale menselijke persoon in het centrum van het denken en handelen plaatst.” Kardinaal Turkson beklemtoont ook nog het profetische karakter en de blijvende geldigheid van de encycliek.
Zie ook: 17-05-2011 - Paus bekritiseert de gewoontes van de financiële wereld
Publicatiedatum: 16 mei 2011
Laatst bewerkt: 17 mei 2011