• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Suggesties over een Instructie met uitvoeringsbesluiten voor het Motu Proprio Summorum Pontificum

Op diverse blogs, waaronder die van de Paolo Rodari, wordt de aanname genoemd dat dinsdag 22 februari a.s. (feestdag van Cathedra Petri, Stoel van St. Petrus) door Paus Benedictus XVI een instructie ondertekend zal worden, die nadere uitvoeringbesluiten zal bevatten van het Motu Proprio Paus Benedictus XVI - Motu Proprio
Summorum Pontificum
Over het gebruik van de Romeinse Liturgie voorafgaand aan de hervorming van 1970
(7 juli 2007)
en de daarbij behorende brief Paus Benedictus XVI - Brief
Aan de Bisschoppen ter gelegenheid van de Apostolische brief Motu Propriodata Summorum Pontificum over het gebruik van de Romeinse Liturgie voorafgaand aan de hervorming van 1970
(7 juli 2007)
. Dit Motu Proprio uit 2007 heeft het gebruik van de Romeinse liturgie voorafgaand aan de hervorming van 1970 aanbevolen en de eerdere beperkingen ter zijde geschoven. Vervolgens werd gevraagd aan de Bisschoppen om na drie jaar (afgelopen herfst) een rapport op te stellen over de implementatie van het Motu Proprio in hun diocesen. Aangenomen wordt dat deze rapportages mede aanleiding geven aan een aantal nadere uitvoeringsbesluiten. Overigens wijst het Motu Prprio daar zelf al op.

Al vrij snel werd geconcludeerd dat er nadere regelingen nodig zouden omtrent de heiligenkalender (immers ná 1962 zijn er tal van nieuwe heiligen bij gekomen, die geïntegreerd zouden moeten worden), wat de status is van bijzondere riten, zoals Mozarabische, de Milanese en ook die van diverse kloosterorden (zoals de Dominicaanse en Carmelitaanse), die tot de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie een eigenstandige positie hadden.

Wel moet vastgesteld worden dat een eventuele publicatie van een Instructie door het Vaticaan nog niet bevestigd is, laat staan wat de inhoud van een dergelijk schrijven zou kunnen zijn.

Publicatiedatum: 21 februari 2011
Laatst bewerkt: 21 februari 2011


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test