• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus pleit voor respectvolle omgang op internet

ROME (KerkNet/VIS/Kathpress) – In zijn Paus Benedictus XVI - Boodschap
Waarheid, verkondiging en authenciteit in het digitale tijdperk
Boodschap voor de Wereld Communicatiedag 2011
(24 januari 2011)
voor de 45ste Werelddag voor de Sociale Communicatiemiddelen roept Paus Benedictus XVI Christenen op tot actieve aanwezigheid in de sociale netwerken op internet, maar hij onderstreept anderzijds dat virtuele contacten rechtstreekse menselijke relaties nooit kunnen vervangen. De Paus waarschuwt in het bijzonder voor het gevaar van een vlucht in een parallelle wereld en voor internetverslaving. “Nieuwe technologie moet ten dienste staan van het algemene belang en de hele mensheid.” De Paus had priesters vorig jaar ook al opgeroepen om aanwezig te zijn op het internet en het medium een ziel te geven.
<p>
Benedictus XVI erkent dat het internet kan bijdragen in de verkondiging van de christelijke boodschap. Daarbij komt het er niet zozeer op aan die boodschap aantrekkelijk voor te stellen of populaire aspecten daarvan te belichten, maar vooral ook om coherent van het geloof te getuigen. “De digitale arena van sociale netwerken biedt vele vormen van communicatie, die ons in staat stellen om nieuwe vormen van interpersoonlijke relaties aan te gaan. “ <p>
De Paus spoort tot slot gelovigen aan tot een ‘christelijke aanwezigheid’ op het internet en in sociale netwerken. Die aanwezigheid moet gekenmerkt zijn door “eerlijke en open communicatie, evenals verantwoordelijkheid en respect voor anderen.”

En voorts:

Vaticaanstad (RKNP) - Paus Benedictus XVI is blij met de "steeds grotere betrokkenheid" bij sociale media, maar toont zich bezorgd over de omgangsvormen in deze nieuwe netwerken. Dat blijkt uit zijn Paus Benedictus XVI - Boodschap
Waarheid, verkondiging en authenciteit in het digitale tijdperk
Boodschap voor de Wereld Communicatiedag 2011
(24 januari 2011)
voor de 45ste Wereldcommunicatiedag die de katholieke Kerk in 2011 op 5 juni viert. De Vaticaanse persdienst heeft de tekst ervan maandag bekendgemaakt.

De boodschap, getiteld 'Waarheid, verkondiging en authentiek leven in het digitale tijdperk', is bekendgemaakt op de feestdag van Franciscus van Sales, patroonheilige van de journalisten. "Nieuwe technologieën veranderen niet alleen de manier waarop we communiceren, maar communicatie zélf", aldus de paus. Er is volgens hem zelfs sprake van een "ingrijpende culturele transformatie". De verspreiding van informatie en kennis "leidt tot nieuwe manieren van leren en denken, met ongekende mogelijkheden voor het aangaan van relaties en gemeenschapsopbouw". Hij waarschuwt ook voor mogelijke risico's en doet in dit verband een oproep "geen nepprofielen aan te maken". "Wie is mijn 'naaste' in deze nieuwe wereld?", vraagt de paus zich af. "Hebben we minder contact met degenen die ons dagelijks leven delen? Lopen we gevaar afgeleid te raken omdat onze aandacht versnipperd is en geabsorbeerd wordt door een werkelijkheid die 'anders' is dan de wereld waarin wij leven? Denken we wel kritisch na waar we mee bezig zijn en komen we tot blijvende en diep-menselijke relaties?" De paus benadrukt "altijd voor ogen te houden dat virtueel contact het persoonlijk contact niet kan en mag vervangen". Over verkondiging via sociale media schrijft Benedictus XVI dat dit meer is dan "expliciet religieus materiaal toevoegen". Hij pleit voor een "consistent getuigenis, in overeenstemming met het eigen profiel, aansluitend bij het Evangelie, dat niet altijd nadrukkelijk genoemd hoeft te worden".

Publicatiedatum: 24 januari 2011
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test