• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

"Oprichting anglicaans Ordinariaat is uniek"

BRUSSEL (KerkNet/Catholic) – De Britse katholieke geestelijke en commentator Dwight Longenecker noemt de oprichting van een ordinariaat voor anglicanen die overstappen naar de katholieke Kerk een historische gebeurtenis: “Nooit eerder in de geschiedenis stelde de katholieke Kerk op zo’n creatieve manier zijn deuren open om een hele groep gelovigen op te vangen.” Longenecker, die theologie studeerde aan de universiteit van Oxford en die tot aan zijn overstap naar de katholieke Kerk anglicaans priester was, verwerpt dat de pauselijke beslissing is ingegeven door een gebrek aan priesters of vanuit een streven naar een sterkere trouw aan de traditie.

“Anglicanen uit de hele wereld drongen al tientallen jaren bij Rome aan op een mechanisme om met behoud van hun tradities over te stappen naar de katholieke Kerk.” Die aanvragen kwamen terecht bij paus Benedictus XVI, toen nog prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. “Hij ontmoette deze mensen en begreep hen. De idee voor de oprichting van een structuur zoals een ordinariaat (een niet-territoriale eenheid onder leiding van een bisschop) bestond al in het begin van de jaren negentig. Maar de idee werd destijds verworpen door de Engelse bisschoppen.”

“Met de oprichting van een ordinariaat voor ontevreden anglicanen die willen aansluiten bij de katholieke Kerk creëert de paus in wezen een kleine anglicaanse Kerk binnen de katholieke Kerk”, zegt Dwight Longenecker. “Het anglicaanse ordinariaat zal zijn eigen bestuurstructuur, zijn seminaries, zijn eigen gebouwen, zijn eigen kerkleiding en zijn eigen wereldwijde netwerk met een eigen liturgie, gebruiken en tradities bezitten.”

Publicatiedatum: 8 januari 2011
Laatst bewerkt: 8 januari 2011


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test