• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Mgr. Fisichella: "Een Europa zonder Christendom is een verarmd Europa"

BRUSSEL (KerkNet) – Europa zal nooit verenigd zijn als het in naam van de neutraliteit zijn eigen wortels en geschiedenis negeert. Dat zei de Italiaanse aartsbisschop Rino Fisichella woensdagavond in Brussel, waar hij de eregast was op de viering van de 30ste verjaardag van de COMECE, de Raad van Bisschoppenconferenties van de Europese Unie. Mgr. Fisichella (1951) was geruime tijd rector van de Pauselijke Universiteit van Lateranen in Rome en leverde met de huidige paus een belangrijke bijdrage tot de encycliek ‘H. Paus Johannes Paulus II - Encycliek
Fides et Ratio
Over de verhouding van Geloof en Rede
(14 september 1998)
’. In 2008 werd hij voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven en dit jaar de eerste voorzitter van de Pauselijke Raad ter Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie.

Mgr. Fisichella stelt in de Europese samenleving een groeiende afwijzing vast van het Christendom en een versterking van het individualisme, terwijl er volgens hem geen toekomst is voor Europa zolang het beschaamd is om zijn wortels en Christelijke identiteit. Gisteren riep hij Europa op tot een nieuw humanisme en tot een sterkere integratie van de Europese Unie, maar hij benadrukte ook dat die slechts zal slagen indien de verschillende volkeren van Europa erkennen dat het Christendom tot hun gemeenschappelijk erfgoed behoort. Mgr. Fisichella: “Op basis van onverschilligheid zullen wij er nooit in slagen een gemeenschappelijk project te realiseren. Volkeren zonder herinnering hebben geen toekomst.” Hij zei nog dat de huidige financiële en economische crisis veel ingrijpender is dan algemeen wordt aangenomen. De financiële en economische wereld kan de ethische dimensie niet negeren. Mgr. Fisichella drong aan op strengere regels voor de financiële markt.

Publicatiedatum: 25 november 2010
Laatst bewerkt: 25 november 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test