• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kardinaal Brandmüller is nieuwe titularis Sint-Juliaan-der-Vlamingen

BRUSSEL (KerkNet) - Paus Benedictus XVI heeft kardinaal Walter Brandmüller aangesteld tot titularis van Sint-Juliaan-der-Vlamingen, de Belgische kerk in Rome. Mgr. Walter Brandmüller (81), oud-voorzitter van het Pauselijke Commité voor de historische Wetenschap, werd vanmorgen kardinaal gecreëerd wegens zijn grote verdiensten voor de Kerk. Pater Hugo Vanermen m.s.c., rector van Sint-Juliaan-der-Vlamingen, zal vandaag nog de nieuwe titularis officieel groeten. Walter Brandmüller is priester van het Duitse aartsbisdom Bamberg, theoloog en kerkhistoricus. Hij is oud-voorzitter van het Pauselijke Commité voor de historische Wetenschap en een grote kenner van het Tweede Vaticaans Concilie. Hij was een persoonlijke medewerker van de huidige Paus toen hij, als kardinaal Joseph Ratzinger, prefect was van de Congregatie voor de Geloofsleer. Omdat hij ouder is dan 80 jaar is kardinaal Brandmüller niet stemgerechtigd op een volgend conclaaf.

Kardinaal Schotte

Rector Hugo Vanermen m.s.c. is blij met de erkenning en waardering vanwege de Heilige Vader voor de Belgische kerk. "Het is duidelijk dat de Paus de Belgische kerk een opvolger wilde geven na de eerste titularis, kardinaal Schotte." Kardinaal Jan Schotte c.i.c.m. (1928-2005) werd begraven in zijn titelkerk. Pater Vanermen ziet er ook het bewijs in van het belang en de waarde van Sint-Juliaan-der-Vlamingen in de kerkgeschiedenis en in het pelgrimsleven van de middeleeuwen en daarna. "Anders had een groot kerkhistoricus de titel niet aanvaard."

Kerkhistoricus

Walter Brandmüller werd geboren in Ansbach (Duitsland) op 5 januari 1929. Hij is theoloog en mediëvist. Hij studeerde aan de Ludwig-Maximilians-Universität München, waar hij in 1963 promoveerde. Daarna werd hij hoogleraar aan de Filosofisch-theologische Hogeschool van Dillingen an der Donau. Van 1971 tot zijn emeritaat in 1997 was hij hoogleraar Middeleeuwse Kerkgeschiedenis aan de Universiteit van Augsburg. In 1981 werd Walter Brandmüller lid van het Pauselijke Commité voor de historische Wetenschap en in 1998 president. Hij was ook voorzitter van de Internationale Commissie voor vergelijkende Kerkgeschiedenis. Hij was onder meer betrokken bij de rehabilitatie van Galileo Galilei, die in 1992 door Paus Joannes Paulus II postuum in ere werd hersteld. In 1983 verhief de Paus hem tot ereprelaat van Zijne Heiligheid. In 2009 legde mgr. Brandmüller, die ook kanunnik was van de Sint-Pietersbasiliek, zijn functies neer.
Omdat mgr. Brandmüller nog niet tot bisschop was gewijd, gebeurde dit op 13 november 2010 in de kerk Santa Maria dell'Anima, de Duits nationale kerk te Rome. Kardinaal Raffaele Farina s.d.b., bibliotecaris en archivaris van het Vaticaan, leidde de dienst. Hij werd geassisteerd door mgr. Ludwig Schick, aartsbisschop van Bamberg, en mgr. Giuseppe De Andrea. Mgr. Brandmüller is titelvoerend aartsbisschop van Cesarea in Mauretanië. Als kardinaal-diaken krijgt hij de titel van de diaconie van Sint-Juliaan-der-Vlamingen (S. Iuliani Flandrensium).

Publicatiedatum: 20 november 2010
Laatst bewerkt: 21 november 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test