• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaan start visitaties in verband met misbruikgevallen in Ierland

ROME (KerkNet/VIS/SIR) – Het Vaticaan start de visitatie van de Ierse katholieke Kerk. Het programma en de krachtlijnen werden vandaag in Rome voorgesteld. De visitatie onderzoekt de efficiëntie van de richtlijnen die de Kerk aankondigde en die een herhaling moeten vermijden van het seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken en religieuzen. De visitatie gaat ook na of het vernieuwingsproces van de Ierse katholieke Kerk gestart is. Paus Benedictus XVI kondigde het onderzoek in maart 2010 aan in zijn Paus Benedictus XVI - Brief
Aan de Katholieken van Ierland
Over de gevallen van seksuele misbruik van kinderen
(19 maart 2010)
. De eerste fase van het onderzoek moet voltooid zijn tegen Pasen 2011.

Het Vaticaan verduidelijkte vandaag dat het niet de bedoeling is om een proces te maken van het verleden en al evenmin om de oorzaken van het misbruik te onderzoeken. “Wij willen ons niet in de plaats stellen van justitie of de onderzoekscommissie van het Ierse parlement of het gezag van de plaatselijke bisschoppen en hogere oversten van de kloosters vervangen.”

Het Vaticaan beklemtoont dat nieuwe misbruikklachten bij het Ierse gerecht of bij de bisdommen moeten gemeld worden. Bisdommen moeten bovendien de burgerlijke en kerkelijke wetten uitvoeren. De visitatiecommissie is wel bereid om slachtoffers van misbruik en hun families te ontvangen en hun getuigenis te beluisteren. Die ontmoetingen zullen echter pas in de tweede fase van de visitatie plaatsvinden. In de verklaring spreekt het Vaticaan nog zijn spijt uit over het misbruik door priesters en religieuzen en de manier waarop klachten over seksueel misbruik in het verleden werden behandeld.

Publicatiedatum: 12 november 2010
Laatst bewerkt: 12 november 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test