Pauselijke Academie bekritiseert toekenning Nobelprijs
BRUSSEL (KerkNet) – De voorzitter van de
Pauselijke Academie van Wetenschappen, Ignacio Carrasco de Paula, bekritiseert de toekenning van de Nobelprijs geneeskunde aan de 85-jarige Brit Robert Edwards voor zijn pionierswerk voor proefbuisbaby's. Edwards vatte in de jaren 1950 de idee op om embryo’s in een reageerbuis te laten groeien en ontwikkelde met de gynaecoloog Patrick Steptoe de techniek van in-vitrofertilisatie. Dankzij de techniek werd Louise Joy Brown op 25 juli 1978 de eerste ‘proefbuisbaby’. Miljoenen kinderloze koppels konden voortaan toch kinderen krijgen. De Heilige Stoel veroordeelde de techniek in 1987, omdat daarbij menselijk leven wordt vernietigd. In ‘
Congregatie voor de Geloofsleer
Dignitas Personae
Instructie betreffende zekere bio-ethische vraagstukken
(8 september 2008)’ noemde het Vaticaan de techniek strijdig met “de heiligheid en onschendbaarheid van het menselijk leven, vanaf de bevruchting tot aan de natuurlijke dood.”
Voorzitter Ignacio Carrasco de Paula, zei maandagavond dat de toekenning van de prestigieuze prijs aan de Britse wetenschapper vragen oproept: “De wetenschapper opende weliswaar een nieuw en belangrijk hoofdstuk voor de menselijke bevruchting en zijn bijdrage tot de wetenschap mag niet onderschat worden. Maar zonder Edwards zou er geen markt met de verkoop van miljoenen eicellen bestaan en zouden vele koelinstallaties niet met embryo’s gevuld zijn die weliswaar bestemd zijn voor de baarmoeder, maar die meer dan waarschijnlijk worden gebruikt voor onderzoek of die zelfs helemaal worden vergeten en achtergelaten. Voor dit probleem is Edwards verantwoordelijk.”
Volgens Carrasco is kunstmatige bevruchting zeer duur en geen echte oplossing voor het probleem van onvruchtbaarheid. “Edwards bouwde een huis, maar opende de verkeerde deur. Zo is de weg voorbereid voor donoren en de handel in menselijk leven.”
Publicatiedatum: 5 oktober 2010
Laatst bewerkt: 5 oktober 2010