• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

CHRISTENDOM IN EUROPA

De Kerk heeft van de Verrezen Christus het mandaat gekregen om het Evangelie te verkondigen tot aan de uiteinden der aarde. De afgelopen zondagen heb ik gelegenheid gehad om aan te geven dat de kerkelijke gemeenschappen in Europa op eenzelfde wijze geroepen zijn. Ja, op dit continent is het noodzakelijk dat de gelovigen terugkeren tot een evangelisch enthousiasme van het verkondigen en getuigen.

Hoewel nog enkele regio's en omgevingen nog steeds wachten om voor het eerst te horen van het Evangelie, is het echter overal noodzakelijk dat het Evangelie opnieuws verkondigd wordt. Veel te vaak is kennis van het Christendom voor lief genomen terwijl in werkelijkheid de Bijbel te weinig gelezen en bestudeerd wordt, catechese niet altijd goed gegeven wordt en de Sacramenten zelden ontvangen wordt. Op deze manier is het geloof eerder vaag geworden en vervallen tot een onverplichtend religieus gevoel, wat gemakkelijk kan vervallen in agnosticisme of een praktisch atheïsme.

Het huidige Europa heeft de aanwezigheid nodig van volwassen gelovige Katholieken en christelijke missionerende gem,eenschappen die getuigen zijn van Gods liefde voor alle mensen H. Paus Johannes Paulus II, Postsynodale Apostolische Exhortatie, Jezus Christus, levend in Zijn Kerk, bron van hoop voor Europa, Ecclesia in Europa (28 juni 2003), 50. Deze hernieuwde verkondiging van Christus moet samengaan bij een diepgaande eenheid en gemeenschap met de Kerk, zowel als bij een toegewijde verbintenis aan de oecumenische opdracht en in dialoog met de volgelingen van andere religies. Het Evangelie is een licht dat alle gebieden van het sociale leven verlicht: van de familie, naar cultuur, de school, de universiteit, jonge mensen en de massa media, de economie, politiek. Christus ontmoet mensen waar zij leven en werken en geeft hen daarbij volle betekenis aan hun bestaan.

"Kerk van Europa, gaat het nieuwe millennium in met het Evangelieboek." H. Paus Johannes Paulus II, Postsynodale Apostolische Exhortatie, Jezus Christus, levend in Zijn Kerk, bron van hoop voor Europa, Ecclesia in Europa (28 juni 2003), 65 Dat is de oproep die voortkwam uit de Vergadering van de Bisschoppensynode in 1999. Moge iedere kerkelijke gemeenschap dit met vreugde accepteren, opdat ieder van hen een onderdeel en het geheel wordt van het gelovige teken van de boodschap van genezing.

Moge de Maria, de meest Heilige Moeder van de Kerk en Koningin van de Apostelen dit voor ons verwerven.

Document

Naam: CHRISTENDOM IN EUROPA
Soort: H. Paus Johannes Paulus II - Angelus/Regina Caeli
Auteur: H. Paus Johannes Paulus II
Datum: 27 juli 2003
Copyrights: © 2003, Stg. InterKerk, Poeldijk
Bewerkt: 28 april 2020

Referenties naar dit document

 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test