• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Opdat ons hart steeds zuiverder zou worden om in het mysterie binnen te treden, werd dit Jubeljaar diep getekend door de vraag om vergiffenis. Dit gebeurde niet alleen bij hen die zich over hun eigen leven hebben bezonnen om de barmhartigheid af te roepen en de bijzondere gave van de aflaat te bekomen, maar ook voor de Kerk in haar geheel. Zij heeft zich de ontrouw willen herinneren van veel van haar kinderen die in de loop van de geschiedenis een schaduw hebben geworpen op het gelaat van Christus, haar Bruidegom.

Sinds lang hadden we ons op dit gewetensonderzoek voorbereid, wetend dat de Kerk die ook uit zondaars bestaat, "tezelfdertijd heilig is en steeds weer geroepen om zich te zuiveren" 2e Vaticaans Concilie, Constitutie, Over de Kerk, Lumen Gentium (21 nov 1964), 8. Wetenschappelijke samenkomsten hebben ons geholpen om die aspecten te onderkennen waar, in de loop van de twee eerste millennia, de evangelische geest niet altijd geschitterd heeft. Hoe zouden wij de H. Paus Johannes Paulus II - Homilie
Dag van Vergiffenis in het Jubeljaar 2000
(12 maart 2000)
kunnen vergeten, toen ik in de Sint-Pietersbasiliek, het oog gericht op de Gekruisigde, mij tot tolk heb gemaakt van de Kerk en vergiffenis heb gevraagd voor de zonden van al haar kinderen? Deze "zuivering van het geheugen" heeft ons gesterkt op de weg van de toekomst. Ze heeft ons nederiger gemaakt en waakzamer in onze gehechtheid aan het Evangelie.

Document

Naam: NOVO MILLENNIO INEUNTE
Een nieuw millennium
Soort: H. Paus Johannes Paulus II - Apostolische Brief
Auteur: H. Paus Johannes Paulus II
Datum: 6 januari 2001
Copyrights: © 2000, Kerknet.be
Bewerkt: 1 juli 2021

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test