H. Paus Johannes XXIII - 2 februari 1963
Hieronder volgen enkele citaten uit genoemde toespraak.
De Heilige Vader begon met een korte terugblik. Op de feestdag van de Geboorte des Heren, Kerstmis 1961, verscheen de Bulle H. Paus Johannes XXIII - Apostolische Constitutie
Humanae Salutis
Over het bijeenroepen van Tweede Oecumenische Vaticaans Concilie
(25 december 1961), waarmede als het ware de grote gebeurtenis van het Oecumenisch Concilie ten doop gehouden werd; op 2 februari daaropvolgend, het feest van de aanbieding van het Kind Jezus in de Tempel, werd het eerste werkschema van het Concilie aan de wereld aangeboden, werd de openingsdatum van de 11e oktober bekend gemaakt. De Heilige Vader vervolgde met een aanhaling uit het Motu proprio van 2 februari 1962
'Wij koesteren de hoop dat de volken, wanneer zij met meer vertrouwen hun blik richten op Christus, lumen ad revelationem gentium, uiteindelijk de ware vrede in een wederkerige eerbiediging van elkanders rechten en plichten zullen bereiken' H. Paus Johannes XXIII, Motu Proprio, Vaststelling datum opening Vaticanum II, Concilium (2 feb 1962). (AAS, LIV, 1962, blz. 66)
De werkelijkheid heeft de verwachtingen overtroffen. Dat het Concilie ontvangen werd als een bijdrage tot de vrede en dat het hiertoe ook werkelijk heeft bijgedragen, is een feit dat niet alleen door de katholieken maar door praktisch de gehele wereld wordt erkend. De openlijke houding van sympathie welke men ten opzichte van het Concilie overal waarneemt is voor Ons een aanmoediging om voort te gaan en al Onze krachten in te zetten voor een succesvolle voltooiing van dit grootse ondernemen'. Ook dit jaar zal de jaarlijkse verdeling der kaarsen weer in het teken staan van deze, door de Voorzienigheid gewilde, grote gebeurtenis.
{...}Om te beginnen zullen er enkele kaarsen gezonden worden naar de heren gezanten en ministers van de verschillende naties die kortgeleden geaccrediteerd zijn bij de Heilige Stoel, vergezeld van de hartelijke wensen voor zegen en voorspoed welke de Paus alle volken met gelijke liefde toedraagt. De gave van de kaars heeft een suggestieve betekenis, rijk aan toepassingen en nuances; en daarom weten wij dat zij door allen met vreugdevolle eerbied wordt ontvangen. Het gaat vergezeld van de hartelijke wensen voor zegen en voorspoed welke de Paus alle volken met gelijke liefde toedraagt.