Paus Benedictus XVI - 11 september 2005
Beminde broeders en zusters:
Aanstaande woensdag 14 september vieren we het liturgisch feest van de Kruisverheffing. In het jaar dat aan de Eucharistie is gewijd, krijgt dit feest een bijzondere betekenis: het nodigt ons uit om te mediteren over de diepe en onverbrekelijke band die de eucharistieviering met het mysterie van het kruis verbindt. Inderdaad, elke heilige Mis actualiseert het verlossende offer van Christus. Op Golgotha en op het ‘uur’ van de dood aan het kruis - schreef de geliefde Johannes Paulus II in de encycliek H. Paus Johannes Paulus II - Encycliek
Ecclesia de Eucharistia
De Kerk leeft van de Eucharistie
(17 april 2003) - wordt ‘iedere priester die de heilige Mis viert, samen met de christelijke gemeenschap die eraan deelneemt, in de geest teruggeleid naar die plaats en naar dat uur.’ H. Paus Johannes Paulus II, Encycliek, De Kerk leeft van de Eucharistie, Ecclesia de Eucharistia (17 apr 2003), 4
Daarom is de Eucharistie de gedachtenis van het hele Paasmysterie: lijden, dood, neerdaling ter helle, verrijzenis en hemelvaart, en het kruis is het ontroerende blijk van de oneindige liefdesdaad waarmee Gods Zoon de mens en de wereld redde van de zonde en de dood. Om deze reden is het kruisteken het fundamentele gebaar van ons gebed, van het gebed van de Christen. Het kruisteken maken - zoals we zo zullen doen met de zegen - is een zichtbaar en openbaar ja uitspreken aan Degene die voor ons stierf en weer verrees, aan de God die in de nederigheid en zwakte van zijn liefde de Almachtige is, sterker dan alle macht en intelligentie in de wereld.
Na de consecratie roept de vergadering van de gelovigen uit, in het bewustzijn van de werkelijke tegenwoordigheid van de gekruisigde en verrezen Christus te zijn: “Heer Jezus, wij verkondigen uw dood en wij belijden tot Gij wederkeert, dat Gij verrezen zijt!” Met de ogen van het geloof herkent de gemeenschap Jezus die leeft aan de tekenen van zijn lijden en kan, net als Thomas, vol verwondering herhalen: “Mijn Heer en mijn God!” (Joh. 20, 28). De Eucharistie is een mysterie van dood en heerlijkheid zoals het kruis, dat geen toeval is maar de doorgang waardoor Christus zijn heerlijkheid binnenging Vgl. Lc. 24, 26 en verzoende de hele mensheid en overwon alle vijandschap. Daarom nodigt de liturgie ons uit om met vertrouwen en hoop te bidden: Mane nobiscum, Domine! Blijf bij ons, Heer, die met uw heilig kruis de wereld hebt verlost!
Maria, aanwezig op Golgotha naast het kruis, is ook aanwezig, met de Kerk en als Moeder van de Kerk, in elk van onze eucharistievieringen. Vgl. H. Paus Johannes Paulus II, Encycliek, De Kerk leeft van de Eucharistie, Ecclesia de Eucharistia (17 apr 2003), 57 Om deze reden kan niemand beter dan zij ons leren de heilige Mis met geloof en liefde te begrijpen en te beleven, onszelf verenigend met het verlossende offer van Christus. Wanneer we de heilige Communie ontvangen, omhelzen ook wij, net als Maria en verenigd met haar, het hout dat Jezus met zijn liefde veranderde in een instrument van verlossing, en we spreken ons “amen” uit, ons “ja” tegen de gekruisigde en verrezen Liefde.
Aanstaande woensdag begint in New York bij de Verenigde Naties een top van staatshoofden en regeringsleiders die zal ingaan op belangrijke kwesties met betrekking tot de wereldvrede, het respect voor mensenrechten, de bevordering van de ontwikkeling en de versterking van van de Verenigde Naties. De Heilige Stoel is zoals gewoonlijk ook uitgenodigd en kardinaal Angelo Sodano, staatssecretaris, zal mij vertegenwoordigen. Ik druk mijn vurige wens uit dat de leiders die daar bijeen zijn gekomen, passende oplossingen vinden om de gestelde doelen te bereiken, in een geest van harmonie en edelmoedige solidariteit. Ik hoop vooral dat er concrete maatregelen zullen worden genomen en effectief zullen worden uitgevoerd om de meest urgente problemen van extreme armoede, ziekte en honger die zo veel mensen treffen, aan te pakken.
{...}
(In het Engels)
Ik heet alle Engelssprekende bezoekers welkom aanwezig bij het Angelus. Vandaag, 11 september, herdenken we de slachtoffers van het terroristisch geweld in de wereld. Moge God alle mannen en vrouwen van goede wil aansporen om af te zien van haat en een wereld op te bouwen van gerechtigheid, solidariteit en vrede.
{...}
(In het Spaans)
Ik groet de Spaanssprekende pelgrims van harte, vooral de Mexicanen. Moge de Maagd Maria, die zich naast het kruis innig verenigde met het verlossende offer van Gods Zoon, u helpen om deel te nemen aan de Eucharistieviering met volledig vertrouwen en vurige liefde. Goede zondag aan iedereen.
{...}