• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Toch wil ik deze benadering niet beperken tot een soort utilitarisme. Belangeloosheid bestaat. Het is het vermogen om bepaalde dingen te doen omdat ze op zichzelf goed zijn, zonder op een positief resultaat te hopen of zonder direct iets terug te verwachten. Zo kunnen we vreemdelingen opnemen, die geen direct tastbaar voordeel met zich meebrengen. Jammer genoeg willen sommige landen alleen maar wetenschappers of investeerders verwelkomen.

Het leven zonder broederlijke belangeloosheid wordt een krampachtige handel waarbij men voortdurend afweegt wat men geeft en wat men ervoor terugkrijgt. God daarentegen geeft belangeloos, in die mate dat Hij zelfs diegenen die niet trouw zijn helpt, en "Hij laat zijn zon opgaan over slechten en goeden" (Mt. 5, 45). Er is een reden waarom Jezus aanraadt: "Zolang u aalmoezen geeft, laat uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet, zodat uw aalmoezen in het geheim blijven" (Mt. 6, 3-4). We hebben ons leven zomaar gekregen, we hebben er niet voor betaald. Daarom kunnen we allemaal iets geven zonder iets terug te verwachten, goed doen zonder evenveel in ruil terug te eisen. Dit is wat Jezus tegen zijn leerlingen zei: "Gij hebt vrij ontvangen, geef vrij" (Mt. 10, 8).

De ware kwaliteit van de verschillende landen in onze wereld kan worden afgemeten aan hun vermogen om niet alleen als land te denken, maar ook als een deel van de grotere menselijke familie. Dit wordt vooral duidelijk in tijden van crisis. Vormen van nationalisme die alleen op zichzelf betrokken zijn, vertonen uiteindelijk een onvermogen om belangeloos te zijn. Ze denken ten onrechte dat ze zich alleen kunnen ontwikkelen, zonder rekening te houden met de ondergang van anderen, en dat ze door zich af te sluiten van anderen beter beschermd zullen zijn. De migrant wordt gezien als een veroveraar die niets meebrengt. Dit leidt tot de naïeve opvatting dat armen gevaarlijk en nutteloos zijn en machtigen royale weldoeners. Alleen een sociale en politieke cultuur die anderen bereidwillig en belangeloos onthaalt, zal een toekomst hebben.

Document

Naam: FRATELLI TUTTI
Alle mensen - Over broederschap en sociale vriendschap
Soort: Paus Franciscus - Encycliek
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 4 oktober 2020
Copyrights: © 2020, Libreria Editrice Vaticana / Stg. InterKerk / Belgische Bisschoppenconferentie
Vert.: Persdienst van de Bisschoppenconferentie van België
Bewerkt: 26 november 2021

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2025, Stg. InterKerk, Schiedam, test