• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vandaag lijkt het me belangrijk om vooral te verwijzen naar het eigenlijke centrum van waaruit de boodschap van de verschillende teksten kan worden gelezen. Dit centrum is op het uur van zijn dood onder onze aandacht gebracht. Paus Johannes Paulus II stierf in de eerste uren van het feest van de goddelijke barmhartigheid dat hij introduceerde. Staat u mij toe te beginnen met een kleine persoonlijke opmerking, die iets belangrijks onthult over de aard en het werk van de paus. Vanaf het begin werd Johannes Paulus II diep geraakt door de boodschap van zuster Faustina Kowalska, uit Krakau die de nadruk legde op de goddelijke barmhartigheid als een essentieel centrum van het christelijk geloof in het algemeen en die een viering ervan wenste. Na al het overleg had de paus er de zondag van Beloken Pasen voor gepland. Voor de eindbeslissing vroeg hij echter het oordeel van de Congregatie voor de Geloofsleer over de juistheid van deze datum. We zeiden nee, omdat we van mening waren dat zo'n grote oude en inhoudelijke datum als de Beloken Pasen niet overladen moet worden met nieuwe ideeën. Het was zeker niet gemakkelijk voor de Heilige Vader om ons "Nee" te accepteren. Maar hij deed het in alle nederigheid en accepteerde ook een tweede keer het "Nee" van onze kant. Tot slot formuleerde hij een voorstel dat Beloken Pasen in zijn historische vorm liet, maar de goddelijke barmhartigheid in zijn oorspronkelijke uitdrukkingen opneemt. Er zijn steeds weer soortgelijke gevallen geweest waarin ik onder de indruk was van de nederigheid van de grote paus, die afstand deed van ideeën die hem dierbaar waren geworden omdat ze niet de goedkeuring kregen van de officiële instanties die, volgens de klassieke regelen, daarover moeten worden geraadpleegd.

Bron: Vatican Media

Toen Johannes Paulus II zijn laatste adem uitblies in deze wereld, vlak na het gebed van de Eerste Vespers, was het feest van de Goddelijke Barmhartigheid begonnen. Het verlichtte het uur van zijn dood: Het licht van Gods barmhartigheid staat dus als een troostende boodschap over zijn dood. In zijn laatste boek "H. Paus Johannes Paulus II - Boek
Herinnering en identiteit (1 februari 2004)
", dat als het ware aan de vooravond van zijn dood verscheen, vatte de Paus de boodschap van goddelijke barmhartigheid nog eens samen. Hij wijst erop dat zuster Faustina stierf voor de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, maar dat ze het antwoord van de Heer op al dit ondraaglijke al heeft gegeven. Het was alsof Christus door Faustina wilde zeggen: "Het kwaad zal de eindoverwinning niet behalen. Het Paasmysterie bevestigt dat het goede uiteindelijk zal zegevieren, dat het leven zal zegevieren over de dood en dat de liefde zal zegevieren over de haat." H. Paus Johannes Paulus II, Boek, Herinnering en identiteit (1 feb 2004). (p. 71)

Document

Naam: IN JOHANNES PAULUS II WERD DE MACHT EN GOEDHEID VAN GOD VOOR ONS ALLEN ZICHTBAAR
Brief aan de Poolse Bisschoppenconferentie
Soort: Paus Benedictus XVI - Emeritaat
Auteur: Emeritus Paus Benedictus XVI
Datum: 4 mei 2020
Copyrights: © 2020, catholicnewsagency.com / kath.net
Werkvert. vanuit het Duitse origineel, alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 18 juni 2020

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen dossiers gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test