• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

In het licht van dergelijke gerichte en goed georkestreerde aanvallen op het Geloofsgoed en alles wat echt katholiek is, is de weigering van paus Franciscus om de wet van het priesterlijk celibaat af te zwakken of te veranderen en een sacramentele vrouwelijke diaconale wijding goed te keuren van historische betekenis en verdient erkenning en dankbaarheid van alle ware zonen en dochters van de Kerk. De houding van de paus frustreerde veel invloedrijke deelnemers aan de Pan-Amazonsynode. Hun ergernis onthult het feit dat zij geen serieuze belangstelling hadden voor de realiteit van het Amazonevolk en hun authentieke evangelisatie, maar het Amazonevolk gebruikten als een middel om hun politieke kerkelijke doelen genadeloos te bereiken. Daarmee hebben ze een spektakel van cynisch klerikalisme gecreëerd. De Weense theoloog Jan-Heiner Tück noemde de houding van paus Franciscus een "provocerende weigering". Het geven van vrij spel aan zijn frustratie, Tück liet de kat uit de zak in te zeggen: "Waarom de aanzienlijke inspanning van een vier weken durende synode in Rome, als alles uiteindelijk hetzelfde blijft?" (https://www.domradio.de/themen/bischofssynode/2020-02-14)

De dag na de publicatie van Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Querida Amazonia
Geliefde Amazone
(2 februari 2020)
 deelde Paus Franciscus met een groep Amerikaanse bisschoppen zijn frustratie over de reactie op zijn apostolische aansporing. Mgr. William A. Wack van Pensacola-Tallahassee meldde de volgende woorden van Paus Franciscus:

"Hij zei dat sommige mensen zeggen dat hij niet moedig is omdat hij niet naar de Geest luisterde. Ze zijn dus niet boos op de Geest. Ze zijn boos op mij hier beneden,' zei hij [Paus Franciscus]. Voor sommige mensen ging het allemaal om het celibaat en niet om het Amazonegebied,' zei hij. Bisschop Wack voegde er aan toe: "Je kon zijn ontsteltenis [Paus Franciscus] zien." (https://www.catholicnews.com/services/englishnews/2020/pope-shares-with-us-bishops-his-frustration-with-reaction-to-amazon-text.cfm)

In hun frustratie zijn de geestelijken en leken die hun functies hebben gekregen dankzij de invloed van een wereldse kerkelijke "nomenclatura" nu wanhopig bezig met schadebeperking. In hun wishful thinking herhalen ze, als een mantra, zinnen als "Het laatste woord is nog niet gesproken," "Deze discussie gaat verder," en "dit is in geen geval van de tafel". Verdere verwarring zaaiend verklaarde kardinaal Christoph Schönborn:

"Deze beslissingen van de Amazone-synode kunnen verder rijpen; geopende deuren werden niet meer gesloten."

Anderen troosten zich met het idee dat het Bisschoppensynodes
Instrumentum Laboris (Amazonesynode - 2019)
Werkdocument ten behoeve van de speciale Synode voor het Amazonegebied (17 juni 2019)
van de Pan-Amazonsynode deel uitmaakt van het gewone pauselijke leergezag.  Toch verwierpen vertegenwoordigers van de Heilige Stoel deze opvatting. Op de persconferentie waar Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Querida Amazonia
Geliefde Amazone
(2 februari 2020)
 werd voorgesteld, maakte kardinaal Lorenzo Baldisseri, secretaris-generaal van de bisschoppensynode, duidelijk dat Paus Franciscus in de apostolische Exhortatie spreekt over "presentatie" maar niet over "goedkeuring" van het slotdocument van de synode. Vaticaanse woordvoerder Matteo Bruni zei:

"De apostolische schrijven Paus Franciscus, Postsynodale Apostolische Exhortatie, Geliefde Amazone, Querida Amazonia (2 feb 2020) is magisterium. Het slotdocument is geen magisterium."

Document

Naam: QUERIDA AMAZONIA: EEN SPRANKJE HOOP TE MIDDEN VAN DE VOORTDURENDE VERWARRING...
Soort: Mgr. Athanasius Schneider - Brief
Auteur: Mgr. Athanasius Schneider
Datum: 18 februari 2020
Copyrights: © 2020. Lifesitenews.com / kath.net
Vert. vanuit het Engels en Duits, alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 6 augustus 2020

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test