• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus - Postsynodale Apostolische Exhortatie
Querida Amazonia
Geliefde Amazone
(2 februari 2020)
's aanwijzing van de Heilige Maagd Maria als "moeder van alle schepselen" Paus Franciscus, Postsynodale Apostolische Exhortatie, Geliefde Amazone, Querida Amazonia (2 feb 2020), 111 is ook theologisch gezien zeer problematisch. De Gezegende en Onbevlekte Moeder van God is niet de moeder van alle schepselen, maar alleen van Jezus Christus, de Verlosser van de mensheid, en zij is dus ook de geestelijke moeder van alle mensen die door haar goddelijke Zoon verlost zijn. Het idee en de uitdrukking "moeder van de schepping of de schepselen" vindt men bijvoorbeeld terug in de heidense religies, in de Pachamamabeweging en in de New Age-beweging, zoals men in de volgende beschrijving kan zien:

"Aardse Moeder, in oude en moderne niet-geletterde religies, is een eeuwig vruchtbare bron van alles. Zij is eenvoudigweg de moeder; er is niets dat losstaat van haar. Alle dingen komen van haar, keren naar haar terug, en zijn haar. De meest archaïsche vorm van de 'Aarde Moeder' is een Aarde Moeder die alles, onuitputtelijk, van zichzelf produceert." Encyclopedia Britannica 

De Vedische hymnen spreken van de 'Aditi', de oergodin van het Hindoeïstische pantheon, als de 'moeder van alle schepselen'. St. Anselmus geeft de juiste conceptie en terminologie, zeg maar:

"God is de Vader van de geschapen wereld en Maria de moeder van de herschepte wereld. God is de Vader door wie alle dingen tot leven zijn gebracht en Maria de moeder van Hem, door wie alle dingen tot leven zijn gebracht. Want God heeft de Zoon verwekt, door wie alle dingen zijn gemaakt, en Maria heeft Hem als de Verlosser van de wereld gebaard. Zonder Gods Zoon zou niets kunnen bestaan; zonder Maria's Zoon zou niets kunnen worden verlost." H. Anselmus van Canterbury, Oratio. 52

Maria is de "Koningin van de hemel, de regina coeli" en de "Koningin van de schepping", maar ze is niet de "moeder van alle schepselen". 

Document

Naam: QUERIDA AMAZONIA: EEN SPRANKJE HOOP TE MIDDEN VAN DE VOORTDURENDE VERWARRING...
Soort: Mgr. Athanasius Schneider - Brief
Auteur: Mgr. Athanasius Schneider
Datum: 18 februari 2020
Copyrights: © 2020. Lifesitenews.com / kath.net
Vert. vanuit het Engels en Duits, alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 6 augustus 2020

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test