
Paus Franciscus - 2 februari 2020
Christus heeft de hele mens verlost en wil in ieder van hen het vermogen herstellen om zich tot anderen te verhouden. Het Evangelie stelt de goddelijke naastenliefde voor die uit gaat van het Hart van Christus en genereert een zoektocht naar gerechtigheid die onafscheidelijk een lied van broederschap en solidariteit is, een stimulans voor de cultuur van de ontmoeting. De wijsheid van de levenswijze van de oorspronkelijke volkeren - zelfs met alle beperkingen van dien - stimuleert ons om dit verlangen te verdiepen. Daarom riepen de Bisschoppen van Ecuador op tot
"een nieuw sociaal en cultureel systeem dat prioriteit geeft aan broederlijke relaties, binnen een kader van erkenning en waardering van diverse culturen en ecosystemen, die in staat zijn zich te verzetten tegen alle vormen van discriminatie en overheersing onder de mensen". Equador, Cuidemos nuestro planeta (20 apr 2012)
Zoals elke culturele realiteit hebben de culturen van het diepe Amazonegebied hun grenzen. De stedelijke culturen van het Westen hebben ook hun grenzen. Factoren als consumentisme, individualisme, discriminatie, ongelijkheid en nog veel meer vormen fragiele aspecten van de zogenaamd meer geëvolueerde culturen. De etnische groepen die een culturele schat hebben ontwikkeld met een sterk gemeenschapsgevoel, terwijl ze verbonden zijn met de natuur, merken gemakkelijk onze schaduwzijden op, die wij niet herkennen temidden van de veronderstelde vooruitgang. Daarom zal het verzamelen van hun levenservaring ons goed doen.