• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
Jezus is met de leerlingen van Emmaus onderweg

Wij hebben in de episode van de leerlingen van Emmaus Vgl. Lc. 24, 13-35  een paradigmatische tekst herkend om de zending van de Kerk te begrijpen in verband met de jongere generaties. Deze bladzijde brengt goed tot uitdrukking hetgeen wij op de synode hebben ervaren en waarvan wij graag zouden zien dat iedere particuliere Kerk van ons dit met betrekking tot de jongeren zou kunnen meemaken. Jezus is op weg met de twee leerlingen die de zin van wat er met Hem is gebeurd, niet hebben begrepen en zich van Jeruzalem en de gemeenschap verwijderen. Om in hun gezelschap te zijn legt Hij de weg met hen af. Hij stelt vragen aan hen en luistert geduldig naar hun gesprek over de gebeurtenissen om hen te helpen herkennen wat zij meemaken. Dan verkondigt Hij hun liefdevol en energiek het Woord en brengt hen ertoe de gebeurtenissen die zij hebben meegemaakt, te interpreteren in het licht van de Schriften. Hij neemt hun uitnodiging om bij hen te verblijven bij het vallen van de avond aan: Hij gaat hun nacht binnen. Bij het luisteren wordt hun hart warm en hun geest verlicht, bij het breken van het brood gaan hun ogen open. Zijzelf kiezen ervoor onverwijld opnieuw de weg in tegengestelde richting te nemen om terug te keren naar de gemeenschap en daarmee de ervaring van de ontmoeting met de Verrezene te delen.

Als vervolg op het Bisschoppensynodes
Jongeren, geloof en de onderscheiding van de roeping
Instrumentum laboris voor de Synode 2018 (19 juni 2018)
bestaat het Slotdocument in drie delen die door deze episode worden gemarkeerd. Deel één is getiteld: “Hij liep met hen mee” (Lc. 24, 15) en tracht te verhelderen hetgeen de synodevaders hebben erkend van de context waarvan de jongeren deel uitmaken, daarbij de sterke punten en de uitdagingen naar voren brengend. Deel twee, “Hun ogen gingen open” (Lc. 24, 31), is “interpretatief” en verschaft enkele fundamentele interpretatiemogelijkheden voor het thema van de synode. Deel drie, met de titel “Zij stonden onmiddellijk op", verzamelt de keuzes voor een geestelijke, pastorale en missionaire bekering.

Placet 249, non placet 43

Zie ook:

According to paragraph no. 4, the document is to be read “In continuity” with the Instrumentum laboris (working document) for the synod. This is causing concern because the working document was widely criticized before and during the synod for numerous reasons, the main one being that it was too sociological in nature. It also contained the loaded acronym “LGBT” used by the homosexual lobby, but this term didn’t make it into the final document. One synod father was said to speak for many when he said he hoped the working document would “die” so that a new one would “germinate and grow.” Now that both documents are to be read in the light of each other, the concern is that these and various other weaknesses and errors in the working document will continue to have validity, which would be especially problematic if Pope Francis decides to make the final document part of the papal magisterium (the Vatican says the Pope hasn’t decided on this yet, only that the Church “will ponder and pray over the document and then move forward”).    NCRegister

Document

Naam: JONGEREN, GELOOF EN DE ONDERSCHEIDING VAN DE ROEPING (SLOTDOCUMENT)
Jongerensynode (2018)
Soort: Bisschoppensynodes
Auteur: Synodesecretariaat
Datum: 27 oktober 2018
Copyrights: © 2018, Libreria Editrice Vaticana
Voorlopige vertalingen vanuit diverse bronnen, incl. enkele voorlopig Engelstalige versies en commentaren
Bewerkt: 20 juni 2022

Opties

Internetadres
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test