• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Het offshore systeem heeft de overheidsschuld vooral doen toenemen in landen waar de economie minder ontwikkeld is. Zo kwam aan het licht dat de privérijkdom die bepaalde elites in de belastingparadijzen opgepot hebben, bijna gelijk is aan de staatsschuld van hun respectieve landen. Dat toont ook aan dat deze schuld veroorzaakt wordt doordat in feite vaak schulden van privépersonen naar de overheid overgeheveld worden. Bovendien werd vastgesteld dat belangrijke economische actoren bijna routinematig geneigd zijn, met medeweten van de politici, hun verliezen te socialiseren.

Toch moet hierbij worden opgemerkt dat de staatsschuld ook vaak ontstaat als gevolg van een, misschien opzettelijk, onbehoorlijk beheer van het openbaar bestuur. Die schulden, het geheel van financiële verplichtingen die op de overheid weegt, vormen vandaag een van de grootste obstakels voor het goed functioneren en de groei van verschillende nationale economieën. Vele onder hen zijn immers belast met de verplichting om de rente die voortvloeit uit deze schulden terug te betalen en moeten daartoe structurele aanpassingen implementeren.

Met dit alles voor ogen worden de landen aan de ene kant opgeroepen deze situatie te veranderen door een goed beheer van het overheidssysteem dankzij verstandige structurele hervormingen, door een bedachtzame spreiding van de kosten en slimme investeringen. Aan de andere kant moet men op internationaal vlak ieder land, in het licht van zijn onontkoombare verantwoordelijkheid, wel toelaten en aanmoedigen om een billijke uitweg uit de schuldenspiraal te vinden. De landen, en daarmee hun burgers, kortom miljoenen gezinnen, mogen in elk geval geen financiële lasten opgelegd worden die ze nooit kunnen dragen.

Dit veronderstelt ook de invoering van een politiek beleid voor een redelijke en evenwichtige vermindering van de overheidsschuld, vooral als die schulden aan personen of landen betaald moeten worden die het zich kunnen veroorloven van hun schuldvorderingen af te zien. Vgl. Paus Benedictus XVI, Toespraak, Tot het Corps Diplomatique (2007) (8 jan 2007) Soortgelijke oplossingen zijn nodig, zowel voor de gezondheid van het internationale economische systeem om een besmetting door mogelijke systeemcrisissen te voorkomen, als om te streven naar het algemeen welzijn van alle volkeren in hun geheel.

Document

Naam: OECONOMICAE ET PECUNIARIAE QUAESTIONES
Overwegingen voor een ethisch onderscheidingsvermogen ten aanzien van sommige aspecten van het huidige economisch-financiële systeem - Congregatie voor de Geloofsleer en het Dicasterium voor de bevordering van Integrale Menselijke Ontwikkeling
Soort: Congregatie voor de Geloofsleer
Auteur: Aartsbisschop Luis F. Ladaria, S.J. - Peter Kard. Turkson
Datum: 6 januari 2018
Copyrights: © 2018, Libreria Editrice Vaticana / kerknet.be / Belgische Bisschoppenconferentie
Licap-Halewijn - Werelddocumenten nr. 39
Bewerkt: 28 oktober 2020

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test