Aartsbisschop Luis F. Ladaria, S.J. - Peter Kard. Turkson - 6 januari 2018
Het fiscale systeem van de landen is zeker niet altijd eerlijk. In dit verband mag men niet vergeten dat dergelijk onrecht vaak de economisch zwakkeren benadeelt en degenen die het best de knepen van het vak kennen bevoordeelt. Laatstgenoemden zijn zelfs in staat om de regelgevingssystemen van de belastingen te beïnvloeden. In feite speelt de belastingheffing, als ze eerlijk is, een fundamentele rol bij een evenwichtige herverdeling van de rijkdom. Ze helpt niet alleen degenen die op passende subsidies aangewezen zijn, maar ze bevordert ook de investeringen en de groei van de reële economie.
De belastingontduiking door de hoofdactoren van de markt, vooral door invloedrijke financiële tussenpersonen, heeft als gevolg dat aan de reële economie op een onrechtmatige wijze bronnen worden ontnomen, wat de samenleving als geheel schade berokkent. Door het gebrek aan transparantie van deze systemen is het moeilijk om precies te bepalen hoeveel kapitaal er in omloop is. Er werd echter berekend dat een minimumbelasting op de offshore transacties zou volstaan om een groot deel van het hongerprobleem in de wereld op te lossen. Waarom zouden we niet moedig op weg gaan om dergelijk initiatief te realiseren?
Bovendien werd vastgesteld dat het bestaan van offshore locaties een massale kapitaalvlucht uit lageloonlanden heeft gestimuleerd. Dit veroorzaakte verschillende politieke en economische crisissen en verhinderde om eindelijk de weg van groei en een gezonde politieke ontwikkeling in te slaan.
Internationale instellingen hebben dit alles herhaaldelijk aan de kaak gesteld en veel nationale regeringen hebben terecht geprobeerd de invloed van offshore financiële centra te beperken. Er zijn in dit verband vooral in de laatste 10 jaar vele positieve inspanningen geleverd. Tot nu toe is het echter niet gelukt om op dit vlak voldoende doeltreffende overeenkomsten en normen op te leggen. Zelfs de normatieve kaders die door invloedrijke internationale organisaties zijn voorgesteld, werden vaak niet toegepast of ineffectief gemaakt; omwille van de aanzienlijke invloed die deze plaatsen op vele politieke machten kunnen uitoefenen, gelet op het immense kapitaal waarover ze beschikken. Dit alles brengt ernstige schade toe aan de werking van de reële economie en is ook vanuit ethisch standpunt totaal onaanvaardbaar.
Daarom is het noodzakelijk en dringend dat op internationaal niveau passende maatregelen genomen worden om de problemen van dit onrechtvaardig systeem werkelijk op te lossen. Het is van belang dat er op alle niveaus financiële transparantie komt (bijvoorbeeld door alle multinationale ondernemingen te verplichten tot een publieke verantwoording van hun respectieve activiteiten en betaalde belastingen in de landen waar ze via hun dochterondernemingen actief zijn); en dat er doortastende sancties opgelegd worden aan de landen die bovengenoemde oneerlijke praktijken (belastingontwijking en belastingontduiking, witwaspraktijken) in stand houden.