• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
Ten slotte moet de inzet van de christenen in Europa een belofte van vrede zijn. Dit was de belangrijkste gedachte die de ondertekenaars van het Verdrag van Rome bezielde. Na twee Wereldoorlogen en wreedaardige geweldplegingen van volkeren tegen volkeren, was de tijd gekomen om het recht op vrede te bevestigen. Paus Franciscus, Toespraak, Bologna, Tot de studenten en de academische wereld (1 okt 2017), 3 Het is een recht. Ook vandaag nog zien we dat vrede een kwetsbaar goed is en dat de particuliere en nationale logica de moedige dromen van de stichters van Europa dreigt te verijdelen. Paus Franciscus, Toespraak, Bologna, Tot de studenten en de academische wereld (1 okt 2017), 3

Hoe dan ook, bewerkers van vrede zijn Vgl. Mt. 5, 9 betekent niet uitsluitend zich inspannen om interne spanningen te vermijden, te werken om de talloze conflicten te doen ophouden die de wereld met bloed besmeuren of verlichting te bieden aan wie lijden. Bewerkers van vrede zijn betekent een cultuur van de vrede bevorderen. Dit vraagt liefde voor de waarheid, zonder dewelke geen authentieke menselijke relaties mogelijk zijn en streven naar gerechtigheid, zonder dewelke gewelddadigheid de heersende norm van gelijkwelke gemeenschap is.

Vrede vraagt bovendien creativiteit. De Europese Unie zal trouw zijn aan haar inzet voor vrede in de mate dat zij de hoop niet zal verliezen en in staat zal zijn zichzelf te vernieuwen om aan de behoeften en aan de verwachtingen van de eigen burgers te beantwoorden. Honderd jaar geleden, juist in deze dagen, begon de slag van Caporetto, een van de meest dramatische van de Grote Oorlog. Het was het toppunt van een uitputtingsoorlog, zoals de Eerste Wereldoorlog er een was, die de trieste eer geniet ten koste van ontelbare slachtoffers onbenullige veroveringen te boeken. Uit dat gebeuren leren we dat wie zich opsluit achter zijn eigen stellingen, uiteindelijk verliest. Dit is dus geen tijd om loopgraven te bouwen, maar wel om de moed op te brengen te werken om ten volle de droom na te streven van de stichters van een verenigd en eendrachtig Europa, gemeenschap van volkeren die er naar uitzien een toekomst van ontwikkeling en vrede te delen.

Document

Naam: HET EUROPA VAN DE TOEKOMST (EN WAT JE ERVOOR NODIG HEBT)
Tot de conferentie "(Re)Thinking Europe", georganiseerd door de Comece
Soort: Paus Franciscus - Toespraak
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 28 oktober 2017
Copyrights: © 2017, Libreria Editrice Vaticana / Stg. InterKerk / Nederlandse Bisschoppenconferentie
Vert. uit het Italiaans: Marcel De Pauw MSC; alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 9 mei 2020

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2025, Stg. InterKerk, Schiedam, test