• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Dit prachtige meesterwerk van de Aanbidding der Wijzen Vgl. Mt. 2, 1-12 stelt de openbaring van Jezus aan alle volkeren voor. De menswording is een geschenk, niet alleen aan het geloof van Maria, Jozef, de vrouwen, de herders en de eenvoudige mensen uit het volk van Israël, maar ook aan het geloof van deze vreemdelingen, die uit het Oosten zijn gekomen om de pasgeboren Messias te aanbidden en Hem hun geschenken aan te bieden:

“Zij gingen het huis binnen, zagen er het Kind met zijn moeder Maria, en op hun knieën neervallend betuigden zij het hun hulde. Zij haalden hun schatten te voorschijn en boden het geschenken aan: goud, wierook en mirre” (Mt. 2, 11).

Uit de volkeren die tot het geloof zijn geroepen, vormen de wijzen de eersten die tot Jezus naderen, niet met lege handen maar met de schatten van hun landen en culturen.

Het Evangelie van Jezus is heilswoord voor heel de mensheid. De heilige Leo de Grote zei:
” Mogen alle volkeren, vertegenwoordigd in de drie Wijzen, de Schepper van het heelal aanbidden, en moge God niet alleen in Judea gekend worden, maar over heel de aarde, opdat overal in Israël zijn Naam groot zij Vgl. Ps. 76, 2 ”. H. Paus Leo I de Grote, Sermones. 3de Preek op het Feest van Epifanie

Dit eerste deel van het Compendium belicht de ontmoeting tussen God en mens, en het geloofsantwoord dat de Kerk, in naam van alle mensen, geeft op het geschenk van de verlossende menswording van de Zoon van God en van zijn goddelijke openbaring.

___________________________________
GENTILE DA FABRIANO (1432), Aanbidding der Wijzen, Galleria degli Uffici, Florence

Document

Naam: COMPENDIUM VAN DE CATECHISMUS VAN DE KATHOLIEKE KERK
Soort: Catechismus-Compendium
Datum: 28 juni 2005
Copyrights: © 2005, Libreria Editrice Vaticana
© 2005, Vert.: Werkgroep Compendium
Deze werkvertaling is uitgangspunt geweest voor de officiële uitgave. Deze versie wordt binnenkort geconformeerd aan de officiële uitgave.
Bewerkt: 15 december 2021

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test