• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Hard was de les van de laatste jaren! Moge ze ten 32 minste begrepen worden en tot nut strekken voor de andere naties! "Weest gewaarschuwd, wereldregeerders!" (Ps. 2, 10) Dit is de vurigste wens van ieder, die de mensheid oprecht liefheeft. Slachtoffer als zij is van een goddeloos vernietigingswerk, van een cynische verachting van leven en rechten van de mens, heeft zij slechts één verlangen, hunkert zij slechts naar één ding: stil en vredig te leven in waardigheid en eerzame arbeid.

Daarom snakt zij naar het einde van de schaamteloosheid, waarmee familie- en gezinsleven in de oorlogsjaren zijn mishandeld en ontwijd. Deze schaamteloosheid schreeuwt ten hemel en is geworden tot een van de ernstigste gevaren niet alleen voor godsdienst en zeden, maar ook voor een geordende menselijke samenleving. Dit vergrijp bovenal heeft scharen van geruïneerden, ontgoochelden, hopeloos verlatenen in het leven geroepen. Zij gaan de massa's versterken van de revolutie en de wanorde, die in dienst staan van tirannie, niet minder despotisch dan die welke men heeft willen vernietigen.

Document

Naam: NELL' ACCOGLIERE
Tot het Kardinalencollege over het nationaal-socialisme bij gelegenheid van hun gelukwensen op de feestdag van de H. Paus Eugenous I
Soort: Paus Pius XII - Toespraak
Auteur: Paus Pius XII
Datum: 2 juni 1945
Copyrights: © 1955, Ecclesia Docens, uitg. Gooi & Sticht 0751, p. 11-28
Vert.: drs. R. van Kempen C.ss.R.
Bewerkt: 17 juni 2020

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test