• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Beste vrienden,

Ik bied jullie een warm welkom. Ik ben verheugd jullie te ontmoeten en ik dank jullie voor het aanvaarden van deze uitnodiging om samen te reflecteren op het thema barmhartigheid.

Zoals jullie je bewust zijn, naderen we het einde van het Heilig Jaar, waarin de katholieke Kerk het hart van de christelijke boodschap vanuit het oogpunt van barmhartigheid heeft overwogen. Voor ons onthult barmhartigheid de naam van God; ze is de “draagbalk die het leven van de Kerk schraagt”. Paus Franciscus, Bul, Het gelaat van de Barmhartigheid - Afkondiging van het Buitengewone Jubileum van de Barmhartigheid, Misericordiae Vultus (11 apr 2015), 10 Ze is ook de sleutel tot het begrijpen van het mysterie van de mens, van die mensheid die, ook vandaag, grote nood heeft aan vergeving en vrede.

Maar het mysterie van de barmhartigheid wordt niet in woorden alleen gevierd, maar bovenal door daden, door een waarlijk barmhartige manier van leven gemarkeerd door belangeloze liefde, broederlijke dienst en oprecht delen. De Kerk verlangt steeds meer zich deze manier van leven eigen te maken, ook als deel van haar “taak om de eenheid en de liefde” onder alle mannen en vrouwen “te bevorderen”. 2e Vaticaans Concilie, Verklaring, Over de houding van de Kerk tegenover niet-christelijke godsdiensten, Nostra Aetate (28 okt 1965), 1 De godsdiensten worden op dezelfde manier tot deze wijze van leven geroepen, om, in het bijzonder in onze eigen tijd, boodschappers van vrede en bouwers van eenheid te zijn, en om, tegenover allen die conflict, verdeeldheid en intolerantie zaaien, te verkondigen dat de onze een tijd van broederschap is. Dat is waarom het zo belangrijk voor ons is gelegenheden van ontmoeting te zoeken, een ontmoeting die, een oppervlakkig syncretisme vermijdend, “mogen het ons meer openstellen voor de dialoog om elkaar beter te leren kennen en te begrijpen; moge het iedere vorm van bekrompenheid en verachting elimineren en iedere vorm van geweld en discriminatie verdrijven”. Paus Franciscus, Bul, Het gelaat van de Barmhartigheid - Afkondiging van het Buitengewone Jubileum van de Barmhartigheid, Misericordiae Vultus (11 apr 2015), 23 Dit is God welgevallig en vormt een urgente taak, niet alleen beantwoordend aan de noden van vandaag maar bovenal aan de oproep tot liefde die de ziel van alle authentieke religie is.

Document

Naam: BARMHARTIGHEID ONTHULT DE NAAM VAN GOD
Tot vertegenwoordigers van verschillende religies
Soort: Paus Franciscus - Toespraak
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 3 november 2016
Copyrights: © 2016, Libreria Editrice Vaticana
Vert.: Katholiek Nieuwsblad / alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 7 november 2019

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen dossiers gevonden!
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test