• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Wij allen zijn ons zeer bewust van de verontrustende sociale en politieke situatie van de wereld vandaag, en er bezorgd over. Onze wereld is in toenemende mate een plaats van gewelddadige conflicten, van haat en brute gruwelijkheden, die zelfs in naam van God en religie worden begaan. We weten dat geen religieuze gemeenschap gevrijwaard is van vormen van individuele verblinding of ideologisch extremisme. Dat betekent dat we tegenover ieder soort fundamentalisme – zowel op religieus als ook op ieder ander gebied – zeer opmerkzaam moeten zijn.

Er is een fijne uitgewogenheid nodig om het in naam van een godsdienst, een ideologie of een economisch systeem uitgeoefend geweld te bestrijden en tegelijk de godsdienstvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en de persoonlijke vrijheid te beschermen.

Maar er is nog een andere bekoring, waar wij ons bijzonder voor moeten hoeden: het is het grof vereenvoudigende reductionisme, dat de werkelijkheid in goed en kwaad of, als u wilt, in rechtvaardigen en zondaars verdeelt. De huidige wereld met haar open wonden, waaronder zovelen van onze broeders en zusters lijden, verlangt dat wij optreden tegen iedere vorm van polarisatie die een poging doet tot opdeling in deze beide categorieën.

We weten dat we in het streven ons van de uiterlijke vijand te bevrijden, in de bekoring kunnen raken de innerlijke vijand te voeden. De haat van tirannen en moordenaars nabootsen is de beste weg om hun plaats in te nemen. Dat is iets, dat u als volk afwijst.

Document

Naam: TOT DE GEMEENSCHAPPELIJKE VERGADERING VAN HUIS EN SENAAT VAN HET AMERIKAANSE PARLEMENT
Capitol Hill, Washington (DC)
Soort: Paus Franciscus - Toespraak
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 24 september 2015
Copyrights: © 2015, Libreria Editrice Vaticana / Katholiek Nieuwsblad
Vert.: Katholiek Nieuwsblad; alineavedeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test