• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Wat is in oorsprong de roeping van de broeder, anders dan de ervaring van de liefde van God? "Wij hebben de liefde waarmee God ons liefheeft, erkend en geloofd in Hem" (1 Joh. 4, 16). Dit is ook de oorsprong van elke christelijke roeping. "Men wordt geen Christen door een ethisch besluit of een lumineus idee, maar door de ontmoeting met een gebeurtenis, met een Persoon die een nieuwe dimensie geeft aan het leven en daarmee een beslissende richting". Paus Benedictus XVI, Encycliek, God is Liefde, Deus Caritas Est (25 dec 2005), 1

De radicale optie die het Oude Testament voorstelt aan het volk van God en aan elke Israëliet afzonderlijk, plaatst zich in deze context van de ontmoeting van de gelovige met God, van God die eropuit gaat het volk te ontmoeten waarmee Hij een verbond gesloten heeft. Het gaat over een totale toewijding van het leven: "Gij zult de Heer uw God beminnen met heel uw hart, met heel uw ziel en met alle krachten" (Deut. 6, 4-5). Jezus herbevestigt deze opdracht maar verbindt ze aan die andere "Gij zult uw naaste beminnen als uzelf" (Lev. 19, 18). Voortaan zullen beide geboden één zijn en onlosmakelijk verbonden. Vgl. Mt. 12, 29-31 "Ervan uitgaande dat God ons eerst heeft bemind Vgl. 1 Joh. 4, 10  is nu de liefde niet alleen een gebod, maar een antwoord op de gave van de liefde, waarmee Hij ons wil ontmoeten". Paus Benedictus XVI, Encycliek, God is Liefde, Deus Caritas Est (25 dec 2005), 1

De roeping van de broeder is niet alleen begunstigde te zijn van de liefde van God, maar ook getuige en bemiddelaar te zijn van deze gave, van het gemeenschapsplan dat God heeft met de mensheid en dat haar oorsprong heeft in de drie-eenheid. Dit project, het mysterie dat ons is geopenbaard in Christus, beoogt een horizontale relatie te scheppen tussen God en de mensheid, in het binnenste van de mensheid, daar waar God zich heeft willen vestigen.

De relaties van verwantschap veranderen op deze manier tegelijkertijd in relaties van broederschap. Daarom is broeder zeggen zoveel als "bemiddelaar van de liefde van God" zeggen, de God die de wereld "zo heeft lief gehad, dat Hij zijn enige Zoon heeft geschonken opdat allen die in Hem geloven, eeuwig leven zouden bezitten" (Joh. 3, 16).

Broeder zijn, is ook bemiddelaar zijn van de liefde van de Zoon, de Bemiddelaar bij uitstek, "die in zijn liefde tot het uiterste ging" (Joh. 13, 1) en die ons vroeg dat wij elkaar zouden beminnen zoals Hij ons beminde. (Joh. 13, 34) Van deze wereld, waar God zoveel van houdt, kan de broeder niet vluchten: integendeel, hij wordt aangemoedigd erop uit te gaan deze te ontmoeten en te beminnen. Het reddingswerk van God overwegend, ontdekt de broeder zichzelf als instrument waar God gebruik van wil maken om zijn verbond zichtbaar te maken, zijn liefde en zijn bezorgdheid om de meest zwakken.

De broeder is zich ervan bewust dat de hele schepping doordrongen is van de liefde en aanwezigheid van God, en in het bijzonder wat de menselijke persoon aangaat, deel uitmaakt van het heilsplan van God. Op deze manier ontstaat in de broeder en in de gemeenschap van broeders het streven naar professionele kwaliteit van dienstbaarheid op alle gebied, hoe profaan het ook lijkt.

Document

Naam: IDENTITEIT EN ZENDING VAN DE RELIGIEUZE BROEDER IN DE KERK
Soort: Congregatie v d Inst v h Gewijde Leven en de Sociëten Apost Leve
Auteur: João Kard. Bráz de Aviz
Datum: 4 oktober 2015
Copyrights: © 2015, Libreria Vaticana Editrice / SRKK
© 2016, publications@fracarita.org
Vert.: Br. Theo van den Boer (Congregatie Broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes), Br. Theo Bekkers en dr. Patrick De Pooter (Congregatie Broeders van Liefde)
Bewerkt: 8 mei 2020

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test