• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x
Omtrent het naderen tot de Sacramenten ontmoet men verschillende reacties van de kant van gelovigen die gescheiden en hertrouwd zijn. In Europa (maar ook in enkele landen van Latijns-Amerika en Azië) overheerst de tendens de kwestie op te lossen door middel van enkele priesters die het verzoek om te naderen tot de Sacramenten inwilligen. Wat dit betreft, wijst men (in het bijzonder in Europa en Latijns-Amerika) op een andere wijze van antwoorden door de herders. Soms verwijderen deze gelovigen zich van de Kerk of gaan over naar andere christelijke godsdiensten. In verschillende, niet alleen Europese landen, is deze individuele oplossing voor veel mensen niet voldoende, omdat zij streven naar een door de Kerk publiek weer toegelaten worden tot de Sacramenten. Het probleem is niet zozeer de communie niet meer kunnen ontvangen, maar het feit dat de Kerk hen publiek niet hiertoe toelaat, zodat het lijkt dat deze gelovigen eenvoudigweg weigeren beschouwd te worden als te leven in een ongeordende situatie.
In de kerkelijke gemeenschappen zijn mensen aanwezig die, omdat zij in een canoniek ongeordende situatie verkeren, vragen opgenomen en begeleid te worden in hun toestand. Dit gebeurt in het bijzonder wanneer men tracht het onderricht van de Kerk verstandelijk te verklaren. In dergelijke omstandigheden is het mogelijk dat deze gelovigen hun toestand beleven, ondersteund door de barmhartigheid van God, waarvan de Kerk een instrument wordt. Anderen accepteren weer de verplichting te leven in onthouding H. Paus Johannes Paulus II, Postsynodale Apostolische Exhortatie, Over de taken van het christelijk gezin in de wereld van deze tijd, Familiaris Consortio (22 nov 1981), 84, zoals door enkele bisschoppenconferenties van het Euro-Atlantische gebied) wordt bericht.
In veel binnengekomen antwoorden wordt erop gewezen dat men in zeer veel gevallen een duidelijk verzoek tegenkomt om de Sacramenten van eucharistie en boetedoening te mogen ontvangen (vooral in Europa, Amerika en enkele landen van Afrika). Het verzoek wordt vooral dringender bij gelegenheid van de viering van de Sacramenten door de kinderen. Soms wenst men toelating tot de communie als om door de Kerk te worden “gelegitimeerd” door het gevoel van uitsluiting of marginalisering weg te nemen. Sommigen stellen in dezen de praktijk van enkele orthodoxe Kerken voor, die naar hun mening de weg opent voor een tweede of derde huwelijk met een boetekarakter; naar aanleiding hiervan wijst men er van de kant van merendeels orthodoxe landen op dat de ervaring met deze oplossingen een toename van scheidingen niet verhindert. Anderen vragen te verhelderen of de kwestie van doctrinaire of alleen van disciplinaire aard is.

Document

Naam: INSTRUMENTUM LABORIS T.B.V. DE 3E BIJZONDERE BISSCHOPPENSYNODE
De pastorale uitdagingen betreffende het gezin in het kader van de evangelisatie
Soort: Bisschoppensynodes
Datum: 24 juni 2014
Copyrights: © 2014, Libreria Editrice Vaticana
Werkvertaling (vanuit het Italiaans): drs. H.M.G. Kretzers
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test