• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

BOODSCHAP AAN DE KUNSTENAARS

Voorgelezen door kardinaal L. Suenens, geassisteerd door de kardinalen G. De Barros Camara en J. Landàzuri-Ricketts, in tegenwoordigheid van architect Lervi met musicus Malipiero en dichter Ungaretti.

Sedert lang staat de Kerk met u in contact. Gij hebt haar tempels gebouwd en versierd, haar dogma's gevierd, haar liturgie verrijkt. Gij hebt haar geholpen om haar goddelijke boodschap om te zetten in de taal van de vormen en van de afbeeldingen, om de onzichtbare wereld bevattelijk te maken.

Vandaag, evenals gisteren, heeft de Kerk u nodig en zij wendt zich tot u. Zij zegt u door onze stem: verbreekt dit zo vruchtbaar contact niet. Weigert niet uw talent in dienst te stellen van de goddelijke waarheid! Sluit niet uw geest voor de inspiratie van de Heilige Geest!

Deze wereld waarin wij leven, heeft behoefte aan schoonheid om niet aan wanhoop ten onder te gaan. Evenals de waarheid brengt de schoonheid vreugde in het hart van de mensen: het is die kostbare vrucht die weerstand biedt aan de tand des tijds, die de generaties verenigt en hen doet delen in de bewondering. En dat door uw handen.

Mogen deze handen zuiver en belangeloos zijn! Herinnert u dat gij de bewaarders zijt van de schoonheid in de wereld: moge dit voldoende zijn om u los te maken van een smaak van voorbijgaande aard en zonder werkelijke waarde en u te bevrijden van het zoeken naar buitennissige of ongezonde uitingen.

Weest altijd en overal uw ideaal waardig en gij zult de Kerk waardig zijn die vandaag door onze stem tot u haar boodschap richt van vriendschap, heil, genade en zegen.

Document

Naam: BOODSCHAP AAN DE KUNSTENAARS
Soort: 2e Vaticaans Concilie - Overig document
Auteur: Concilievaders van het Tweede Vaticaans Concilie
Datum: 8 december 1965
Copyrights: © 1966, Katholiek Archief, jrg. 21
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test